Eliminarea impozitului minim, unul din dezideratele intreprinzatorilor, ar putea fi decisa la finele acestei luni sau la inceputul lui august, dupa ce vor fi analizate datele referitoare la impozitele pe trimestrul al II-lea, sustin reprezentantii mediului de afaceri. Presiunile venite din partea intreprinzatorilor nu vor avea efectul scontat fara vointa politica, recunosc ei. In prezent, lupta se poarta in coalitie, PSD cerand cu insistenta in ultimele saptamani renuntarea la impozit din septembrie. Potrivit vicepremierului Dan Nica, deja de saptamana viitoare (cand expira termenul de depunere a declaratiilor pentru firme, n.r.) se pot vedea efectele pe care “forfetarul” le-a avut in mediul de afaceri si se pot decide noi metode de consolidare a bugetului de stat.
Presiunile social-democratilor (care au propus impozitul forfetar) si conservatorilor cu privire la eliminarea acestuia se intetesc. Dupa ce in cursul saptamanii trecute, acestia au propus un nou plan anticriza ce cuprinde si scoaterea birului de la 1 septembrie, ieri au readus in discutie subiectul in sedinta coalitiei. Vicepremierul Dan Nica a afirmat ca urmeaza ca în cursul saptamânii viitoare sa existe o “viziune foarte clara” asupra implicatiilor pe care le are acest pachet de masuri, fie ca este vorba despre neimpozitarea profitului reinvestit, fie ca este vorba despre impozitul minim. Potrivit afirmatiilor sale, primele evaluari din partea Ministerului de Finante ale acestor propuneri vor putea fi cunoscute dupa 20 iulie. “Atunci vom putea vedea care sunt implicatiile financiare, pentru a putea vedea de unde am putea compensa o anumita scadere a veniturilor care este necesara”, a spus Nica.
Propunerile social-democratilor vor fi analizate, pe rand, intr-o comisie condusa de ministrul IMM-urilor Constantin Nita (PSD), si cel al economiei, Adriean Videanu (PDL). Grupul va recomanda daca masurile pot intra in vigoare de la 1 septembrie sau de la 1 ianuarie. “Important e sa avem aceste consultari si aceste decizii luate foarte rapid”, a adaugat Nica, precizand ca acele masuri care trebuie adoptate, reprezentand un sprijin pentru mediul de afaceri, vor fi introduse în Codul Fiscal.
Videanu cere PSD seriozitate
Liderul PDL, Adriean Videanu, a declarat ca asteapta ca social-democratii sa fie seriosi în legatura cu impozitele si sa nu sustina anularea la doua luni dupa ce au solicitat înfiintarea lor. “Da, ei au propus-o, ei au fundamentat-o. Suntem doua partide”, a spus Videanu, citat de Mediafax. Ministrul a negat insa ca si-a schimbat punctul de vedere de saptamana trecuta, cand a declarat ca impozitul minim este o eroare a Guvernului. In acelasi timp, premierul Emil Boc a sustinut ca ar fi foarte fericit sa anunte populatia despre eliminarea unui impozit. “Ce prim-ministru credeti ca n-ar dori sa scape de impozite si taxe suplimentare? Ce prim-ministru n-ar dori sa dea vesti bune? Orice prim-ministru din lume, mai ales unul în perioada de criza. Ceea ce e important este ca, daca iei de undeva niste bani, trebuie sa pui la loc acesti bani, pentru ca mâine trebuie platite salariile, pensiile, alocatiile. Trebuie facuta aceasta analiza riguroasa, realista si sa vedem daca o asemenea masura este posibila”, a concluzionat Boc. Pe de alta parte, reprezentantii PC au declarat ca cea mai buna analiza a impactului impozitului minim o ofera intreprinzatorii incolonati la Oficiul National al Registrului Comertului pentru a-si inchide afacerile. “Alianta PSD+PC doreste eliminarea impozitului minim din septembrie si vom cauta sa-i convingem de acest lucru pe partenerii de guvernare. S-a incercat o formula care s-a dovedit neinspirata, nepotrivita Romaniei de astazi, care a condus la inchiderea a numeroase firme si ingrosarea randurilor de someri. De altfel, cea mai buna analiza de impact este data de cozile de la Registrul Comertului”, ne-a declarat Bogdan Ciuca, vicepresedinte al PC. Potrivit acestuia, ideea impozitului forfetar ar putea fi reluata dupa trecerea crizei.
Pogea tine cu dintii de impozit
Intreprizatorii sunt rezervati in a da prognoze pe aceasta tema, motivand ca decizia va fi una politica.Totusi, spera ca presiunile venite din partea mediului de afaceri sa aiba efectul scontat, in caz contrar firmele vor continua sa dispara. “Am avut o discutie cu ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, in care acesta continua sa sustina, in ciuda cifrelor, ca instituirea impozitului minim a fost o masura buna. Totusi, sper ca PSD si o parte din PDL sa-si impuna decizia, iar presiunea mediului economic sa ajute. Dupa intalnirea de la finalul lunii cu FMI, este posibil sa scapam de povara. In caz contrar, din toamna va fi jale in mediul de afaceri”, ne-a declarat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare – FEPAIUS. “Sentimentul meu este ca guvernantii vor sa astepte cifrele pe trimestrul al doilea, care vor fi adunate pana pe 25 iulie. In functie de comparatiile cu trimestrul I din 2009 si trimestrul II din 2008, vor decide in privinta eliminarii sau pastrarii lui. Bineinteles, pentru eliminarea lui este luat in calcul si factorul electoral”, ne-a declarat Luminita Ristea, consultant in cadrul Nexia International. Pe de alta parte, consultantii arata ca prognozele mediului de afaceri s-au adeverit, activitatea a circa 100.000 de firme fiind intrerupta in primul semestru al anului. Conform datelor ONRC, peste 80.000 de societati si-au suspendat activitatea in intervalul 1 ianuarie- 30 iunie, aproape 9.000 au fost dizolvate, iar 18.000 au fost radiate. In acelasi interval, ONRC a primit 30.715 de solicitari pentru inmatricularea PFA. Estimarile Finantelor arata ca aproximativ 102.000 de firme, care în 2008 au avut o cifra de afaceri medie de 200 de euro/luna, ar fi urmat sa-si înceteze activitatea dupa introducerea impozitului minim. Totusi, impunerea birului ar creste încasarile la bugetul de stat pâna în 2012 cu 4,2 miliarde de lei, arata un studiu de impact al ministerului.
Masurile anticriza ale PSD
– eliminarea impozitului minim
– reducerea TVA la alimentele de baza
– reducerea cu o treime a facturii la energie pentru consumatorii casnici si pentru firmele afectate de criza
– plata TVA la incasarea facturii si penalizarea Ministerului de Finante pentru intarzierea rambursarii TVA
– crearea unui Fond National de Locuinte care sa finanteze construirea a 50.000 de locuinte, care sa fie inchiriate
– crearea unui Fond de Investitii in Infrastructura
– investitii in sisteme de irigare
– extinderea programului Rabla pentru persoane juridice si pentru utilaje agricole
– bonificatii pentru firmele care creeaza noi locuri de munca
Florina Andronache