Dolarul a atins ieri cel mai mare nivel din ultimele 12 luni in fata leului, cotatia de 3,1211 lei/dolar, intalnita in noiembrie 2004, fiind obtinuta prin efectul dual al aprecierii euro in fata monedei nationale si al intaririi monedei americane pe pietele internationale. Pe piata valutara din Bucuresti, dolarul s-a scumpit ieri cu 1,67% (514 lei vechi) fata de cotatia de vineri, cand banca centrala afisase un curs de 3,0697 lei/dolar.

In pietele internationale, dolarul s-a intarit ieri cu 0,99% in fata monedei europene. „Dolarul s-a intarit fata de moneda nationala prin efectul de ricoseu al cursului leu/euro“, ne-a declarat Radu Craciun, economistul sef al ABN Amro Romania. O prima influenta negativa a intaririi monedei americane ar putea fi scumpirea creditelor denominate in dolari. Intarirea dolarului ar putea inflama atat deficitul comercial al tarii, cat si inflatia, spune Craciun. „Toate importurile energetice sunt platite in dolari, ceea ce va altera balanta comerciala pe final de an. In plus, potentiala intarire a dolarului fata de leu ar putea avea un impact generalizat asupra preturilor in economie.

Citeste si:  Alimentele se vor scumpi cu 10% in aceasta toamna

Romania plateste in moneda americana importuri de produse energetice, materii prime cu o baza mai larga decat importurile in euro, in general centrate pe produse finite, cu o pondere mai mica in cosul de consum“, a avertizat Craciun. De la inceputul anului pana acum dolarul s-a intarit cu 7,5%, in timp ce euro s-a devalorizat cu 6,1% in fata leului.

Moneda europeana nu se afla intr-o perioada prea fasta, cele mai importante motive ale situatiei prezente fiind evenimentele sociale din Franta, care ar putea contamina mai multe tari europene si faptul ca Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa nu modifice rata dobanzii de referinta. Grupul bancar francez BNP Paribas a afirmat ieri ca revoltele sociale din Paris si din alte zone ale Frantei contribuie la slabirea monedei europene, potrivit unei cercetari preluate pe piata Forex.

Dolarul, dimpotriva, si-a continuat drumul ascendent, in special datorita cresterii economice din Statele Unite, care ar putea conduce la noi majorari ale ratei dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala (Fed), sistemul american de banci centrale.

Citeste si:  Avocatul lui Nastase, implicat in reprimarea revolutiei la Timisoara

Un alt motiv pentru care raportul dintre dolar si euro este favorabil monedei americane este reprezentat de nivelul scazut de euro cumparat de BCE.

Autor: Bogdan Asaftei