Se vede diferenta. Daca la noi, pe plaiuri mioritice, romanul viseaza la banci sau farmacii, la ei – pe taramul fagaduintei – poporul viseaza la… internet! Potrivit revistei Fortune, compania Google ocupa prima pozitie intr-un clasament al celor mai agreati angajatori din Statele Unite, din perspectiva salariatilor. Goldman Sachs, cea mai mare banca de investitii din lume, ocupa abia locul 36.

Urmatoarele doua pozitii sunt ocupate, in ordine, de firma de biotehnologie Genentech, liderul american al anteriorului clasament, publicat la inceputul anului 2006, si lantul de supermarketuri Wegmans Food Markets.

De ce viseaza americanul la Google?

Avansul Google in varful topului celor mai buni 100 de angajatori, top realizat de Fortune anual si ajuns la a zecea editie, a fost stimulat de oferta larga de facilitati acordate angajatilor, care include servicii de curatatorie si auto, abonamente la bazine de inot si masaj, precum si servicii medicale la locul de munca. La realizarea studiului, furnizat de Institutul celor mai bune locuri de munca, din San Francisco, au fost intervievati 105.000 de angajati de la 446 de companii.

Doua treimi din punctajul acordat companiilor reflecta opinia angajatilor despre echipa de management, satisfactia pe care o resimt la locul de munca si relatiile de colegialitate. In continuare, datele furnizate de firme in legatura cu salariile si beneficiile acordate angajatilor, factorul demografic, filosofia de management, dezvoltarea sistemului comunicational si oportunitatile de dezvoltare sunt elementele care au fost luate in considerare la realizarea clasamentului.

Aproape o treime dintre cele 100 de companii incluse in top asigura servicii de ingrijire a copiiilor la locul de munca. Alte 82 de companii asigura servicii de telecomunicatii pentru angajati.

In top mai intalnim lantul american de cafenele Starbucks Coffee – locul 16; firma de consultanta Ernst & Young – pozitia 25; Yahoo, unul dintre cei mai mari concurenti ai Google, se apropie de jumatatea clasamentului, fiind situat pe locul 44 iar Microsoft, principalul producator de software la nivel mondial – pozitia 50.