4

Tenosinovita de Quervain, denumita si tendinita, sindromul sau maladia de Quervain, este o afectiune ce provoaca dureri suparatoare in articulatia mainii, in special in zona degetului mare (policelui). Face parte dintre cele mai des intalnite tendinopatii ale mainii si antebratului si a fost descrisa pentru prima data in anul 1895 de catre Fritz de Quervain.

Mai exact, tenosinovita de Quervain este o inflamatie a tendonului extensor scurt al policelui (TESP), tendonului abductor lung al policelui (TALP) si a sinovialei acestora. Ele trec prin primul compartiment al ligamentului dorsal ce se afla la baza degetului mare. Acest compartiment, denumit si compartimentul de Quervain, se afla deasupra procesului stiloidei radiale si este o structura osteo-ligamentoasa ce contine si inconjoara cele doua tendoane mentionate mai sus.

Afectiunea apare, de obicei, la persoanele care efectueaza frecvent sarcini repetitive, cum ar fi tastarea. De asemenea, unele grupuri sunt mai expuse riscului pentru maladia de Quervain decat altele:

  • persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani;
  • femeile, in special cele insarcinate;
  • persoanele care au grija de copii, deoarece ridicarea in mod repetat a bebelusilor sau a copiilor poate incorda incheietura mainii;
  • gradinarii, sportivii si angajatii in IT, deoarece incheieturile mainilor lor pot fi supuse unei presiuni mai mari.
Citeste si:  Actiunile cotate si necotate de privilegiat in fata inflatiei

Simptome

Simptomele tenosinovitei de Quervain sunt similare cu cele ale altor tipuri de tendinita care pot aparea la incheietura mainii sau a cotului. Simptomele frecvente includ:

  • Durere langa baza policelui, care apare sau se amplifica la miscarea degetului;
  • Umflatura langa baza degetului mare, acolo unde se conecteaza tendoanele de la incheietura mainii;
  • Limitare a miscarilor. Daca ai maladia de Quervain, este posibil sa intampini dificultati in a misca degetul mare si incheietura mainii.

Cauze

Simptomele tenosinovitei de Quervain sunt cauzate de inflamatia tendoanelor sau invelisului acestora din compartimentul de Quervain.

Tendoanele se pot inflama din cateva motive:

  • artrita;
  • ranire;
  • suprasolicitare.

Cand este nevoie de ajutorul medicului?

Uneori, tenosinovita de Quervain se poate ameliora in timp, mai ales daca iei masuri si eviti sa folosesti degetul mare, incheietura mainii si mana in timp ce leziunea se vindeca. Daca simptomele nu se imbunatatesc dupa cateva saptamani, ar trebui sa apelezi la ajutorul unui medic specialist in chirurgia mainii cat mai curand posibil, astfel incat sa te poata consulta si trata.

Citeste si:  Cum sa cresti profitul afacerii tale

Teste si diagnostic

Clinic, diagnosticul se pune in urma efectuarii testului Finkelstein, care implica ducerea policelui in palma si strangerea acestuia cu celelalte degete, in timp ce mana este deviata ulnar. In cazul in care la nivelul stiloidei radiale apare o durere, testul este pozitiv.

Suplimentar, se poate realiza o ecografie de parti moi sau un test RMN, cu scopul de a elimina posibilitatea altei boli cu simptome similare, cum ar fi sindromul Wartenberg sau artrita carpo-metacarpiana a degetului mare.

Tratament

Tenosinovita in faza incipienta se poate trata cu antiinflamatoare locale si infiltratii locale cu corticosteroizi. De stiut ca orice metoda nechirurgicala de tratament trebuie asociata cu purtarea unei orteze specifice.

Pentru cazurile avansate si pentru cele in care tratamentul medicamentos nu ofera rezultatele dorite, se recomanda operatia. De stiut, de asemenea, ca operatia este singurul tratament eficient pentru maladia de Quervain, aceasta avand, de asemenea, rata de recidiva aproape nula. Interventia chirurgicala presupune realizarea unei incizii minime transversale (de circa 1,5 cm) si consta in detensionarea conflictului dintre tendoane, retinacul si teaca sinoviala.

Citeste si:  Tips To Do When Lost At The Time OF Travelling

Un video despre tendinita De Quervain poti urmari mai jos:

Citeste mai multe detalii aici, unde poti afla totul despre boala De Quervain.