Sedinta de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti a inceput pe un trend crescator, pe fondul reaparitiei apetitului cumparatorilor, cu oscilatii relativ reduse ale preturilor cand vanzatorii au prins pulsul pietei. Investitorii isi mentin apetitul pentru titlurile petroliere, care castiga teren in plasamente in detrimentul actiunilor financiare.

„Rompetrol Rafinare Constanta a fost, ieri, cel mai lichid emitent de la BVB, declaratiile presedintelui companiei, Dinu Patriciu, dupa iesirea de la Parchet determinand unii cumparatori sa fie optimisti si sa achizitioneze peste 70 de milioane de titluri“, a declarat, pentru „Averea“, Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest. In piata, presiunea pe cumparare a determinat depasirea pragului de rezistenta de 0,117 lei noi/actiu-ne, pana la un nivel declarat de brokeri „de top“, de 0,12 lei noi/actiune. RRC a inchis ieri la pretul de 0,118 lei noi/titlu, cu o crestere cu 2,61% fata de sedinta anterioara a BVB, ceea ce a condus reducerea amplitudinii de scadere pentru indicele BET, pana la -0,83%, iar BET-C a pierdut doar 0,88%. Pentru SNP s-a produs „un val de vanzari emotionale din partea pietei, legate de declaratiile politice ce mentioneaza si denumirea acestei companii, pretul continuand sa alunece chiar usor sub 0,6 lei noi/titlu si sa scada la inchidere cu 4% fata de luni. ì Petrolul a tinut, in continuare, atentia pietei, evolutia contrara a celor doua reprezentante lichide ale sectorului continuand si in sedinta de ieri“, considera Mihai Piscan. Potrivit acestuia, daca pana acum Petrom (SNP) era intr-o cursa ascendenta continua si Rompetrol Rafinare statea pe loc, acum a venit randul actiunilor SNP sa scada si, totodata, al titlurilor RRC sa inceapa sa se aprecieze.

Citeste si:  Derivatele petroliere, „El Dorado“ la Sibiu

25 ianuarie 2006 este ziua in care va fi dat publicitatii contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane, ceea ce va aduce pietei bursiere, o zi mai tarziu, cel putin doua informatii care vor face lumina in contradictiile din ultima saptamana, aparute pe fondul unor speculatii si al declaratiilor contradictorii, care au influentat cotatiile celor cinci SIF-uri. Este vorba despre posibila listare a actiunilor BCR la BVB, asteptata de brokeri mai devreme de cei doi ani anuntati de surse guvernamentale dupa parafarea contractului cu Erste Bank si, respectiv, de posibila majorare de capital social de catre actionarul majoritar al Erste, care este in continuare privita cu reticenta de reprezentantii Asociatiei SIF-urilor din cauza unei posibile reduceri a cotei de circa 6% pe care o detin acestea in banca in acest moment. „SIF-urile raman in anonimat, cu toate ca au inchis sedinta pe un mic plus, reflectat prin cresterea BET-FI cu 0,77%, asteptarile investitorilor referitoare la clauzele contractului de privatizare urmand a fi lamurite in maximum doua sedinte, cand acesta va fi facut public pe site-ul AVAS“, spune Mihai Piscan. Potrivit acestuia, sunt posibile volatilitati mari ale SIF-urilor, mai ales ca in sedinta de joi, 26 ianuarie 2006, vor fi facute publice clauzele contractului de privatizare al BCR si este de asteptat sa asistam la comportamente diferite ale investitorilor, in functie de perceptia pe care investitorii au legat-o de aceste clauze. Piata asteapta in special informatii legate de rezultatele BCR pe 2005 si, mai ales, daca se vor acorda sau nu dividende in 2006.

Citeste si:  Banca Transilvania, din nou vedeta Bursei

Producatorul de aluminiu Alro Slatina a anuntat, ieri, ca a finalizat oferta publica pentru preluarea companiei de alumina Alum Tulcea, efectul asupra actiunilor fiind de mentinere a cotatiei din sedinta de vineri, dupa ce luni inregistrasera o reducere cu 6,6%, pe fondul unor cercetari legate de investitiile de portofoliu asumate si realizate, inca din 2003, de actionarul majoritar, concernul Marco Industries.

Cei mai fericiti au fost, ieri, detinatorii de titluri Energopetrol Campina, care au avut o apreciere de 5,91% pana la pretul de 2,33 lei noi/actiune, iar cei mai afectati au fost, pentru a treia sedinta, actionarii Sinteza Oradea, titluri care au pierdut 13,33%, coborand spre pretul de 0,325 lei noi/actiune.

Autor: Cristina Ciobanu