Banca Nationala a Romaniei (BNR) a hotarat recent trecerea oficiala la strategia de tintire directa a inflatiei si unificarea ratei dobanzii de politica monetara si a ratei dobanzii efective de sterilizare a bancii centrale la nivelul de 8,5% pe an. Consiliul de Administratie al BNR a analizat evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici si perspectivele acestora in contextul trecerii oficiale la strategia de tintire directa a inflatiei. “Avand in vedere anticiparea manifestarii unor presiuni inflationiste pe termen scurt, dar si necesitatea minimizarii riscului de amplificare a intrarilor de capital cu potential volatil, Consiliul de Administratie al BNR considera ca este necesara mentinerea in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare”, se arata intr-un comunicat al BNR. Strategia de tintire directa a inflatiei are ca obiectiv principal asigurarea si mentinerea stabilitatii nivelului agregat al preturilor prin utilizarea tuturor instrumentelor de politica monetara aflate la dispozitia bancii centrale. “In acest context, se impune asigurarea transparentei sporite si a consecventei mesajelor de politica monetara, iar rolul de semnal al ratei dobanzii de politica monetara creste ca importanta”, se mentioneaza in comunicat. Ca urmare, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat eliminarea decalajului dintre rata dobanzii de politica monetara (plafonul maxim pentru atragerea de depozite de pe piata monetara), care se situa la 12,5% anterior acestei decizii, si rata dobanzii efectiva de sterilizare (la care BNR atrage depozite de pe piata monetara) prin unificarea acestora la nivelul de 8,5% pe an, incepand de ieri. Decalajul dintre dobanda de politica monetara si dobanda de sterilizare a aparut in pregatirea etapei din aprilie 2005 a procesului de liberalizare a contului de capital cand, desi dobanda de politica monetara era de 12,5%, BNR atragea depozite la putin peste 8%.
Prin reducerea dobanzii de politica monetara, BNR intentioneaza sa convinga bancile comerciale, pe de o parte sa acorde mai multe credite in lei la dobanzi mai scazute si, pe de alta parte, sa reduca dobanzile la depozitele in lei pentru a descuraja intrarile de fonduri speculative ca urmare a liberalizarii contului de capital.

Citeste si:  Adrian Iorgulescu este noul ministru al Culturii

Consiliul de Administratie a aprobat, de asemenea, primul raport trimestrial asupra inflatiei, care analizeaza evolutia indicatorilor macroeconomici, identifica principalele provocari si constrangeri pentru implementarea politicii monetare si prezinta perspectivele inflatiei. Raportul, caracteristicile regimului de tintire directa a inflatiei si calendarul sedintelor de politica monetara ale Consiliului de Administratie al BNR vor fi prezentate intr-o conferinta de presa ce va fi organizata in data de 15 august.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca Banca Nationala isi mentine tinta de inflatie de 7% pentru acest an si, in conditiile unui culoar de variatie de +/- 1%, cresterea preturilor de consum nu va depasi, in acest an, 8%. Pentru anul viitor, tinta de inflatie a fost stabilita la 5%, insa in cazul in care Guvernul va decide majorarea TVA cu trei puncte procentuale, tinta de inflatie se va modifica la 6,5%.