In ultimele doua saptamani, pretul benzinei a scazut cu mai mult de 25% pe galon (un galon are 3,78 litri), cel mai mare declin din ultimii 50 de ani, fiind aproape de nivelele de dinainte de Uraganul Katrina, informeaza Bloomberg. Soferii din Tulsa au platit cel mai putin, 2,20 dolari pe galon (circa 60 de centi pe litru), iar conducatorii auto din Honolulu au platit cel mai mult, 3,30 dolari pe galon, aproape 90 de centi pe litru. Soferii romani insa platesc 1,2 dolari pe litrul de benzina, chiar daca si in Romania exista rezerve de petrol. Mai mult, Romania nu se afla pe traseul uraganelor.

„Aceasta scadere se datoreaza, in principal, redresarii unitatilor de rafinare si, intr-un grad mai mic, numarului redus de comenzi“, a afirmat Trilby Lundberg, editor al unui studiu in care sunt comparate preturile la aproximativ 5.000 de statii de benzina din toate cele 50 de state. La 21 octombrie 2005, benzina la pompa era doar cu 3 centi mai mare fata de pretul aceluiasi produs in data de 26 august, cu doua zile inainte ca uraganul Katrina sa loveasca coastele Golfului Mexic, distrugand multe din rafinariile localizate in aceasta zona. Lundberg a prognozat ca benzina va continua sa scada, intrucat noul uragan Wilma va ocoli unitatile de rafinare.

Citeste si:  Combaterea spalarii banilor: unda verde pentru crearea unei agentii de control la nivel european

Ieri, la ora 17:30, ora Romaniei, petrolul era cotat la 59,67 dolari pe baril (dpb), in continuare sub pragul de 60 dpb. Uraganul Wilma se indrepta cu o viteza de 175 de km/ora de-a lungul sudului Floridei, doborand la pamant copacii si cablurile de energie electrica. Noile estimari apreciaza ca Wilma isi va intari viteza, fara a afecta rafinariile si platformele din Golful Mexic, potrivit Centrului National pentru Uragane (NHC) din Statele Unite. Uraganul Rita a oprit productia petroliera din Golful Mexic in momentul in care a lovit coastele acestuia, pe 24 septembrie. Uraganul Katrina fortase cu patru saptamani in urma inchiderea rafinariilor din Louisiana si Mississippi. La sfarsitul saptamanii trecute, 66% din capacitatea de rafinare din Golful Mexic era inca inchisa, potrivit Departamentului pentru Energie din SUA.

Unii dintre cei mai afectati de scumpirea petrolului au fost fabricantii de autovehicule. Industria auto americana, in continuare, axata pe consumul de benzina, pierde bani si cota de piata, intrucat consumatorii se orienteaza tot mai mult catre masinile care economisesc benzina, masinile hibrid si cele pe motor Diesel.

Citeste si:  Obligatiunile Rompetrol Rafinare se listeaza din 2006

Dar in cazul uraganului Wilma, mediul petrolier international a fost mult mai calm, petrolul neatingand noi cotatii record ca in cazul uraganului Katrina. Wilma a fost degradat la categoria 2, luni dupa-amiaza, cand era la 70 de kilometri de West Palm Beach.

Autor: Bogdan Asaftei