Leul a atins ieri cea mai scazuta valoare din ultimii trei ani fata de moneda europeana, cursul de schimb anuntat de banca centrala fiind de 3,71 lei/euro. „Victima“ sigura a politicii guvernului, dar si a bancii centrale, populatia are cel mai mult de suferit din aceasta depreciere, cred analistii economici.

Panta descendenta pe care a apucat-o moneda nationala in ultimele cinci luni se inclina si mai mult. Ieri, cursul de schimb a fost de 3,71 lei/euro, o cotatie mai ridicata fiind atinsa la 17 februarie 2005. Atunci, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat un euro la 3,8026 lei. Cei mai afectati de aceasta depreciere sunt romanii, cred analistii economici, cu atat mai mult, cu cat nu se pot proteja de efectele generate de diferenta de curs. „Populatia nu are cunostintele necesare pentru a contracara o asemenea devalorizare la nivelul propriilor bugete sau in privinta creditelor contractate. Suntem in plina criza valutara si resimtim efectele tipice ale acestui fenomen“, ne-a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA). In aceste conditii, au de pierdut atat romanii care au contractat credite in lei, cat si cei care s-au imprumutat in euro.

In primul caz, devalorizarea semnificativa a leului a scos din buzunarele unui client al unei banci nu mai putin de 3.000 de euro. Persoana respectiva contractase de la o banca comerciala un imprumut in lei, echivalentul a 70.000 de euro, pentru a-si cumpara o casa. Evident, vanzatorul apartamentului i-a cerut sa achite contravaloarea locuintei in euro, iar omul a trebuit sa vanda leii la un curs dezavantajos.

Astfel, a trebuit sa mai scoata din buzunar aproximativ 5% din valoarea creditului. Liviu Voinea crede ca persoana in discutie este doar una dintre „victimele“ politicii monetare a BNR, care a incurajat populatia sa contracteze credite in moneda nationala. „Nu am avut niciodata un leu puternic, nici macar in vara anului trecut, cand cursul era cotat la 3,1 lei/euro. Guvernul a subliniat atunci performantele economiei nationale, insa banca centrala ar fi trebuit sa intervina pentru a nu se ajunge la o asemenea apreciere a monedei“, a mai spus Voinea.

De pierdut din deprecierea leului au si cei care fac plati in euro, moneda din ce in ce mai valoroasa. Este cazul clientilor bancilor care au credite in euro si au de achitat ratele tot in euro. In acest moment, cand leul este cu aproximativ 20% mai putin valoros fata de luna iulie a anului trecut, unii analisti se asteapta la o interventie a BNR pe piata valutara.

Vom plati 4 lei pentru un euro

Deprecierea leului va continua accelerat in perioada urmatoare, pentru ca fundamentele macroeconomice sunt deteriorate, cred analistii. Directorul GEA este de parere ca un nivel de 4 lei/euro ar putea fi atins chiar peste 3-4 luni. „Sentimentul pietei este negativ, si nu mai avem de unde sa primim vesti bune. Nivelul deficitului de cont curent este ingrijorator, la fel si deficitul comercial, iar inflatia este ridicata si va creste in continuare. Nu avem perspective bune nici in privinta ratingului de tara“, explica Voinea. Pe un curs de 4 lei/euro pariaza si Nicolaie-Alexandru Chisdeciuc, senior economist al ING Bank. „Cursul va fluctua puternic de-a lungul intregului an, iar volatilitatea leului va fi mai ridicata in prima jumatate a anului“, ne-a declarat analistul. Acesta nu se arata mirat de deprecierea cu 1% a monedei nationale, intr-o singura zi, daca se tine cont de imaginea proasta a macroeconomiei românesti.

„Absolut niciun indicator intern nu sustine aprecierea. Sa adaugam si faptul ca productivitatea este scazuta, comparativ cu majorarile salariale. Nici din exterior nu avem influente bune, pentru ca la nivel global exista o volatilitate a pietelor financiare, iar apetitul pentru risc este scazut“, adauga Nicolaie Chisdeciuc. Mai reticenti in privinta evolutiei monedei nationale sunt reprezentantii BNR. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat pentru Reuters ca „miscarile de pe piata valutara dintr-o singura zi nu sunt suficiente pentru a oferi detalii despre posibile tendinte ale evolutiei leului“.

Autor: Simona Simionescu