“Credit doar cu buletinul”, “dobanda 0%”, “cumperi acum si platesti la anul” – acestea sunt mesajele transmise de banci si magazine inaintea sarbatorilor de iarna, cu materiale publicitare ce asalteaza populatia la televizor, in presa scrisa, pe net sau in cutiile postale.

Bancile au o oferta variata de credite de consum pe care le promoveaza in aceasta perioada, a “lunii cadourilor”. In acelasi scop sunt promovate si cardurile de credit, clientii fiind atrasi prin perioadele de gratie, in care sunt “scutiti” de plata dobanzii.

Dobanda zero in primele trei luni

La Raiffeisen Bank, in baza unui credit de consum se poate obtine o suma intre 150 si 5.000 de euro (in echivalent lei), clientul putand sa achite rata dobanzii impreuna cu creditul propriu-zis intr-o perioada de la sase luni pana la patru ani (minimum 18 luni pentru creditele cu dobanda fixa). In primele trei luni de creditare (3 noiembrie 2005-31 ianuarie 2006), dobanda este de 0%, urmand ca din cea de-a patra luna, rata dobanzii sa se situeze intre 21,9% si 28,9%, in functie de tipul dobanzii – fixa sau variabila. Daca adaugam comisionul de administrare si comisionul de plata anticipata integrala, dobanda anuala efectiva (DAE) poate ajunge la 27,66%, in conditiile in care a fost calculata luand in considerare un credit acordat pe 48 de luni. Unul din creditele de consum acordate de BCR ofera maximum 10.000 de euro (echivalent in lei) pentru creditele in lei si 5.000 euro (echivalent dolari) pentru creditele in valuta, in conditiile in care termenul maxim de rambursare este de 10 ani pentru creditele in lei si cinci ani pentru cele in valuta. DAE variaza intre 14,28% si 23,15% pe an, in functie de tipul dobanzii si perioada de rambursare.

Discount-uri, in cazul operatiunilor cu carduri

Prin intermediul cardurilor de credit in lei ai acces la o linie de credit din tara sau strainatate, cu care se pot plati marfuri si servicii la comerciantii acceptatori de carduri. Beneficiul consta in perioada de gratie, de pana la 50 de zile, in care nu se plateste dobanda.

Utilizatorii cardurilor in lei, de debit sau de credit de la BCR, care efectueaza tranzactii la comerciantii acceptanti din reteaua bancii, ale caror valori cumulate sunt de minim 120 RON/luna, precum si detinatorii de carduri de credit BCR MasterCard-ALTEX care efectueaza tranzactii in magazinele ALTEX si ale caror valori cumulate sunt de minim 1.500 RON/luna beneficiaza de un bonus de 2% in perioada 1 noiembrie 2005-31 ianuarie 2006.

Oferta Flanco, prin Credisson, valabila in noiembrie permite consumatorilor sa achizitioneze produse cu minimum doua luni perioada de gratie la plata.

Cine opteaza pentru credit mai primeste o luna de amanare. Cine plateste integral inainte de primul termen de gratie este scutit de dobanda si comision.

BRD isi promoveaza cardul de credit in lei Vivere, emis sub sigla MasterCard, care ofera o linie de credit intre 800-20.000 RON cu maximum 100 de zile de credit fara dobanda. La creditul utilizat pentru plata cumparaturilor efectuate cu acest card la comercianti sunt intre 25-55 de zile in care nu se percepe dobanda.

Documente solicitate

Documentele solicitate de majoritatea bancilor sunt actul de identitate, adeverinta de salariu, cererea de credit si cartea de munca, iar pentru cei care apeleaza la sprijinul familiei in contractarea creditului e nevoie, de asemenea, de buletinele membrilor familiei coplatitori, precum si de declaratia de acord a acestora.

Pentru stabilirea capacitatii de rambursare se admit diverse surse de realizare a veniturilor, precum salarii, pensii, venituri provenite din contracte de inchiriere, dividende, venituri realizate in strainatate, din activitati independente, din depozite si dobanzi bonificate la aceste depozite sau orice alte surse de venit, dovedite prin documente legale.

Autor: Cristina Tivers