Mai mult de jumatate dintre oficiile postale vor opera schimburi valutare. Primele case de schimb urmeaza sa fie deschise in doua-trei saptamini. Posta Romana va avea astfel cea mai extinsa retea de case de schimb din Romania.
Obiectul de activitate al Companiei Nationale Posta Romana a fost modificat, in sensul ca in oficiile postale se vor putea presta servicii de schimb valutar. Acest fapt face ca, din cele 1.800 de oficii postale existente in tara, in peste 1.000 sa se poata schimba valuta.

Bani schimbati pe loc

„Acest serviciu va putea fi prestat in oficiile in care exista si serviciul de transfer de bani Western Union. Acestea sint oficii informatizate, in care toate tranzactiile se fac online. Dorim ca persoana care primeste bani de afara, de la baiatul din Spania, Italia sau de unde lucreaza acesta, sa poata schimba la noi cele 200 sau 300 de euro.

In acest fel, o scutim de mai multe drumuri, iar noi, ca institutie, mai cistigam bani din comisionul perceput la schimbarea valutei“, afirma Mihai Toader, presedintele Consiliului de Administratie al Companiei Nationale Posta Romana. Conducerea Postei Romane spera ca, in doua-trei saptamini, sa vedem in oficiile postale primele schimburi valutare.

Citeste si:  Compromis spectaculos la CNSAS

„Mai trebuie sa indeplinim citeva standarde de securitate si putem sa ne ocupam si de aceasta activitate“, ne asigura Toader, care sustine ca, din punctul de vedere al fluxului de bani, Posta Romana este pregatita.

Pierdere valutara

Parteneriatul incheiat intre Posta Romana si Western Union pentru transferul de valuta, precum si caderea euro i-au cauzat, anul trecut, companiei romane o pierdere de 56 de miliarde de lei vechi, fata de cifrele prognozate. „Noi primim de la Western Union, pentru serviciile prestate, un anumit comision in valuta. Caderea euro fata de leu a micsorat suma pe care trebuia s-o incasam cu 56 de miliarde de lei.

Asta pentru ca raportarile noastre financiare se fac in moneda nationala. Este vorba despre o pierdere teoretica si nu despre una practica“.