Sumele alocate de cele mai mari companii din lume pentru activitatile de cercetare si dezvoltare au crescut cu 7% in perioada 2005-2006, evolutie fara precedent, determinata de intensificarea concurentei globale, potrivit unui raport al Departamentului britanic de Comert, informeaza Mediafax.
“Profiturile cresc puternic pe multe segmente de activitate, astfel ca firmele isi pot permite sa aloce sume mai mari activitatilor de cercetare si dezvoltare”, a declarat Norman Price, reprezentant al Departamentului britanic de Comert si Industrie, institutie care publica anual o evidenta a primelor 1.250 companii la nivel mondial, clasificate in functie de investitiile pentru cercetare si dezvoltare.
Price a explicat ca, atunci cand profiturile sunt mici, situatie semnalata in sectorul auto, concurenta este atat de puternica incat companiile nu isi pot permite sa reduca investitiile.

Europa, departe de cresterea din SUA

Rezultatele aferente ultimului an nu atenueaza insa temerile politicienilor europeni, ingrijorati ca performanta companiilor europene in sectorul de cercetare si dezvoltare nu este satisfacatoare pe termen lung.
Astfel, companiile europene au majorat sumele alocate activitatilor de cercetare si dezvoltare cu 5,6% in 2005-2006 fata de nivelul mediu consemnat in ultimii patru ani, in timp ce firmele din Statele Unite au operat o crestere cu 15,4% a investitiilor.

Citeste si:  Neclaritatile legislative, un obstacol in calea recurgerii la facilitatile fiscale

Companiile asiatice, in top

Companiile asiatice au consemnat o crestere spectaculoasa a cheltuielilor pentru cercetare si dezvoltare. Astfel, cele 44 firme din Taiwan incluse in clasamentul departamentului britanic de comert au investit cu 30,5% mai mult in activitatile de acest tip decat anul trecut, in timp ce cele 17 companii din Coreea de Sud, intre care se numara Samsung, LG si Hyundai, au raportat o crestere cu 11,9%.
Cheltuielile efectuate de producatorul de electronice Samsung au crescut la 5,44 miliarde dolari in 2005-2006, aproape triplandu-se fata de nivelul mediu inregistrat in ultimii patru ani.
“Cresterea investitiilor in activitatile de cercetare si dezvoltare operata de Samsung a avut un impact puternic asupra celorlalte companii din industria produselor electronice, care si-au majorat de asemenea cheltuielile, pentru a nu ramane in urma”, a afirmat Price.
Cea mai modesta crestere a investitiilor a semnalat-o Japonia, respectiv 5,9%, reflectand efectele negative ale unei perioade lungi de stagnare economica.
Sectorul cu cea mai puternica crestere a cheltuielilor de cercetare si dezvoltare a fost, in perioada 2005-2006, cel aerospatial si de aparare, cu un avans al investitiilor de 13,5%, determinat de cresterea bugetelor alocate de guverne pentru aparare. Investitiile medii ale companiilor cu activitate in productia de petrol si gaze naturale au crescut cu 11,8%, in timp ce producatorii de software au majorat sumele alocate cercetarii si dezvoltarii cu 8,9%. O evolutie diferita au avut-o investitiile pentru cercetare si dezvoltare ale companiilor din sectorul de produse chimice, precum Bayer, BASF si Akzo Nobel, care au scazut, in medie, cu 0,9% in 2005-2006.

Citeste si:  Misterul situatiilor financiare ale companiilor romanesti

Autor: Ana Ionescu