Producatorii de carne de pasare din România vor putea relua exporturile catre statele din UE, Comisia Europeana (CE) ridicând interdictia impusa în 2005 din cauza aparitiei gripei aviare. „CE a hotarât sa ridice interdictia privind importurile de carne de pasare din România“, a declarat, ieri, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram.
UE a stopat importurile de carne de pasare si pasari vii din România dupa aparitia gripei aviare, în toamna anului 2005. În luna septembrie a anului trecut, UE a hotarât reluarea importurilor de carne de pasare si produse din carne de pasare din 16 judete din România, mentinând însa interdictia de import a pasarilor vii. Consumul anual de carne de pasare pe cap de locuitor în România este de circa 20 kg. Piata produselor din domeniul avicol (carne, oua, material biologic avicol, produse procesate – n.r.) a fost estimata pentru 2006 la 700 milioane de euro, fata de nivelul de 600 milioane de euro din 2005, potrivit Mediafax.