Ministerul pentru Comert, Turism si Profesii Liberale precizeaza ca abrogarea unui articol din hotararea de Guvern privind recunoasterea Camerei de Comert nu are consecinte asupra hotararilor luate în AGA comerciantilor cu privire la statutul, conducerea, sediul sau patrimoniul Camerei.
“Hotararile adunarii generale a comerciantilor din 15 aprilie 2005 referitoare la stabilirea sediului Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), la statut si organele de conducere CCIB nu sunt anulate prin abrogarea art. 2 din HG 709/2005. Institutia guvernamentala nu are abilitatea constitutionala de a se pronunta prin acte normative – nici favorabil, nici defavorabil – asupra elementelor de identificare a unei persoane juridice de drept privat”, se mentioneaza în comunicatul ministerului.
Prin propunerea de abrogare a articolului, institutia si-a circumscris atributiile la cele conferite legal de Decretul-Lege 139/1990 privind Camerele de Comert si Industrie din Romania.
Prin articolul 1 din HG 709/2005, CCIB este recunoscuta ca persoana juridica si i se atesta înfiintarea conform vointei exprimate de adunarea generala a comerciantilor din 15 aprilie 2005, se mai spune în comunicatul ministerului.

Citeste si:  68 de proiecte SAPARD, in valoare de 23 milioane de euro, au fost reziliate

HG 709/2007 a fost abrogata la începutul lunii

Guvernul a abrogat, la începutul lunii septembrie, HG 709/2005 privind statutul CCIB si alegerea conducerii institutiei,hotarare contestata imediat de catre conducerea Camerei.
Articolul abrogat de Guvern la începutul lunii prevedea ca “statutul Camerei de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti este cel adoptat de adunarea generala a comerciantilor din 15 aprilie 2005” si ca “organele de conducere ale Camerei de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti sunt cele alese de adunarea generala a comerciantilor din 15 aprilie 2005, iar patrimoniul initial al Camerei este cel stabilit de aceeasi adunare generala”.
Propunerea de abrogare a prevederilor respective a fost înaintata Guvernului de Ministerul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale.
CCIB a anuntat miercuri ca va sesiza Parlamentul, justitia si Comisia Europeana cu privire la hotararea Guvernului, considerand abuziva decizia Executivului.
Reprezentantii CCIB sustin ca, desi ministrul Comertului, Ovidiu Silaghi, a afirmat în fundamentarea care a stat la baza deciziei Guvernului ca acest proiect de act normativ a fost discutat în mai multe randuri cu reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, aceste consultari nu au avut niciodata loc.

Citeste si:  Basescu, comandant pe nava Tariceanu

“Abuz de putere sau masura normativa legala?”

La întrunirea de la Ramnicu Valcea a camerelor de comert si industrie teritoriale, punctul 3 al dezbaterilor l-a constituit “modificarea H.G. 709/2005 – abuz de putere sau masura normativa legala?”.
De ce a fost nevoie de un astfel de demers care sa legitimeze un fals grosolan?, întreaba CCIB. Pentru ca în fundamentarea care sta la baza contestatei abrogari de catre Guvern a art. 2 din HG 709/2005, unde se facea referire la sediul, statutul, organele de conducere si patrimoniul CCIB, autorul – ministrul Ovidiu Silaghi, care este si presedinte onorific al CCIA Satu Mare – spunea: “Proiectul de act normativ a fost discutat în mai multe randuri cu reprezentantii CCI Teritoriale si ai CCIB, prezentul proiect de Hotarare a Guvernului fiind rezultatul acestor consultari”, afirma sursa citata. Iar consultari cu CCIB nu au avut niciodata loc, spune Camera bucuresteana.