Banca olandeza Rabobank a transmis o scrisoare ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, prin care a anuntat decizia de a se retrage din cursa pentru privatizarea CEC. Cu putin timp inainte, presedintele bancii, Bert Heemskerk, a declarat, într-o conferinta de presa, ca Rabobank nu doreste sa realizeze o achizitie în România.

Motivul invocat se refera la strategia de maximizare a pretului de vânzare care, in opinia Rabobank, reprezinta o abordare gresita a procesului. „Consideram ca Rabobank ar fi putut adauga valoare CEC, i-ar fi dezvoltat operatiunile si ar fi eficientizat institutia pentru a deservi comunitatile locale si pentru a finanta atât tranzitia sectorului agricol din România, cât si dezvoltarea întreprinderilor mici si mijlocii“, se mai arata în document. Banca apreciaza ca strategia ar fi trebuit sa se axeze pe dezvoltarea graduala a CEC, în parteneriat cu conducerea institutiei si cu guvernul.

„În acest context, Rabobank nu crede ca poate avansa o oferta care sa fie apreciata ca îndeajuns de valoroasa de catre guvernul român pentru a câstiga licitatia. Credem ca intentiile autoritatilor sau ale consultantilor acestora nu coincid cu provocarile cu care se confrunta România si CEC. Din acest motiv am decis sa nu participam în continuare la privatizarea CEC“, se precizeaza în scrisoare.

Citeste si:  Beneficiarii dau socoteala Fiscului pentru neplata TVA

Altii n-au decat sa plateasca

Banca olandeza arata ca modul de organizare a licitatiei a atras mai multe institutii dispuse sa plateasca un pret ridicat, întrucât au experienta în diminuarea costurilor mari si în restructurarea bancilor cu retea extinsa, precum si in redirectionarea afacerilor spre zone aflate în plin proces de dezvoltare. Scrisoarea da de inteles in acest fel ca zonele rurale vor fi neglijate dupa privatizare, acestea neavand inca un potential ridicat de crestere pentru banci.

Oficialii Rabobank au mai aratat ca a fost trimisa scrisoarea de intentie prin care îsi afirmau interesul pentru CEC întrucât dezbaterile privind continuarea acestui proces au avut loc în interiorul Rabobank dupa data de 31 august, stabilita ca termen-limita de autoritatile române.

Cine a ramas

Alaturi de Erste Bank si Dexia, Rabobank era una dintre cele trei banci interesate de preluarea CEC care nu aveau deja o participare în piata româneasca. Din cele noua banci care au trimis scrisori de intentie, sase detin pachete de actiuni la societati financiare românesti, respectiv Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A., EFG Eurobank, National Bank of Greece, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft în consortiu cu Raiffeisen International Bank – Holding A.G si Société Générale.

Citeste si:  Guvernul propune, investitorii spera

In doua etape

Selectia candidatilor pentru privatizarea CEC se va face prin negociere directa, cu selectie de oferte, în doua etape. În prima parte, societatile interesate de CEC depun oferte preliminare neangajante, urmate de ofertele finale angajante. CEC este cotata ca fiind a patra banca pe piata româneasca, în functie de marimea activelor, cu un capital social de 149 milioane lei (RON), 1.407 unitati si circa 9.000 salariati. Guvernul spera ca privatizarea CEC va aduce bugetului de stat 400 de milioane de euro.

Autor: Edward Pastia