Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a participat la Brasov, la lansarea proiectului de colectare selectiva a deseurilor si echipamentelor electrice si electronice, informeaza Rompres, citat de ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

Ministrul a vizitat doua centre de colectare a deseurilor, care apartin firmelor de salubritate “Comprest” si “Urban”, care asigura executa curatenia in municipiul Brasov. Firma “Comprest” asigura transportul deseurilor la depozit non-stop, fara a percepe niciun fel de taxa, iar firma “Urban” asigura transportul deseurilor mari, cum ar fi frigidere, aragazuri, masini de spalat, contra sumei de 25 de lei, care ar putea fi eliminata pe viitor, a precizat directorul firmei, Dan Ceausescu.

De asemenea, firma “Urban” a dotat cele 136 de platforme pentru resturi menajere din municipiu cu recipienti speciali pentru deseurile electrice si electronice, care sunt ridicate odata cu resturile menajere. Ministrul Attila Korodi a apreciat ca ceea ce s-a intâmplat vineri la Brasov da posibilitatea tuturor sa vada ca un asemenea mecanism de colectare se poate implementa cu ajutorul a doua firme de specialitate.

“Chiar daca tinta României este foarte optimista, din punctul nostru de vedere – patru kilograme de deseuri electrice si electronice pe cap de locuitor pâna la sfârsitul anului 2008 -, este posibil de atins, având suport si din partea producatorilor si importatorilor” – a spus Korodi.

El a mentionat ca, in prezent, mai mult de 80% din piata producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice este acoperita de trei asociatii profesionale si toate deseurile intra intr-un sistem de reciclare. “Toate cele trei asociatii s-au inregistrat. Asta inseamna ca putem da drumul la prelucrarea deseurilor din centre” – a precizat ministrul Mediului.

Pentru a veni in sprijinul populatiei, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a anuntat ca, incepând cu data de 3 noiembrie, incepe un proiect national prin care toti cei care traiesc intr-o localitate urbana pot sa scoata in fata casei aceste deseuri, pentru ca vor fi colectate de serviciile de salubritate.

“Vrem ca ceea ce se intâmpla in data de 3 noiembrie sa se repete in fiecare zi de sâmbata a fiecarei luni, pentru a fi mai usor de colectat si pentru a constientiza fiecare cetatean ca trebuie sa participe la acest proiect”, a spus Korodi. Prima linie de reciclare va fi operationala in câteva saptamâni si se afla la Constanta. Costurile totale ale campaniei se ridica la 85.000 de euro, finantare asigurata din fonduri de la UE, prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.