Disensiunile dintre liberali si democrati se adancesc pe zi pe zi ce trece. Pe fondul tensiunilor de saptamana trecuta, sedinta Consiliului National de Coordonare al Aliantei, care a avut loc ieri, s-a lasat cu un nou scandal. Mai exact, liberalul Puiu Hasotti, liderul senatorilor liberali, si-a amenintat colegii de Alianta cu scindarea grupului parlamentar din Senat. In disputele din acesta saptamana, protagonisti au fost atat senatorul PNL, cat si senatorul democrat Radu Berceanu.

Potrivit unor surse din interiorul Aliantei, Radu Berceanu a ridicat problema modificarii regulamentului Senatului, atragand atentia ca este singurul care se mai agita pentru aceasta chestiune, desi demersul nu este unilateral al PD, ci apartine intregii Coalitii de guvernamant. Nemultumirea lui Radu Berceanu in legatura cu tergiversarea dezbaterilor la Regulament are la baza, dincolo de decizia Coalitiei, si un alt interes. El a fost nominalizat ca fiind inlocuitorul lui Nicolae Vacaroiu la sefia acestei camere a Legislativului.

Reprosurile nu s-au limitat doar la modificarea Regulamentelor. Alt subiect care a starnit animozitati intre principalele partide aflate la guvernare a fost si absenta democratilor de la consultarile organizate de premierul Calin Popescu Tariceanu la Palatul Victoria, pentru deblocarea situatiei din Parlament.

Citeste si:  Desant european pentru Hummer H3

Dupa cum era de asteptat, liberalii au cerut socoteala colegilor de alianta in legatura cu absenta lor care a lasat PNL-ul in ofsaid. Potrivit acelorasi surse, cel care le-a raspuns a fost liderul PD, Emil Boc, care le-a replicat colegilor sai ca nu este cazul sa faca atata tam-tam pe acesta tema in conditiile in care invitatia a fost facuta ca de la presedinte la presedinte iar el a avut joi de dimineata o discutie lamuritoare pe acesta tema cu premierul.

Puiu Hasotti i-a amenintat insa pe democrati ca, in situatia in care mai apar incompatibilitati de acest gen intre PNL si PD , el ii va incuraja pe colegii sai din Senat, sa ceara separarea celor doua grupuri parlamentare. Spre deosebire de Camera Deputatilor, in Senat, PNL si PD au grup comun. Saptamana trecuta, la Senat, s-a consumat un alt episod care a dezvaluit neintelegerile dintre aliati. Miercuri, Radu Berceanu (PD) si Puiu Hasotti (PNL), liderul Aliantei DA in Senat, au schimbat cateva replici scurte datorita diferentelor de opinii asupra programului de lucru. Berceanu, care in ultimele zile, ca reprezentant al Comisiei de Modificare a Regulamentului facuse un adevarat tur de forta printre numeroasele amendamente ale Opozitiei, a avut o iesire nervoasa pentru ca Hasotti a acceptat o propunere a PSD. Hasotti se declarase atunci de acord cu initiativa PSD de a aloca un timp anume pentru discutarea legilor integrarii, initiativa acceptata pana la urma si de plenul Senatului.

Citeste si:  Firme romanesti, in frunte cu Rompetrol, pe lista neagra a ONU

Berceanu a protestat fata de modificarea programului de lucru si a aruncat inspre Hasotti hartia cu ordinea de zi. Mai tarziu, Berceanu, trezindu-se fara sustinatori in randul aliatilor liberali, a afirmat cu naduf ca nu mai vrea sa fie presedintele Camerei – „sa fie Hasotti“, a mai spus el.

Vineri, Berceanu s-a rafuit iar singur cu Opozitia pe tema discutarii unor legi fara relevanta. Un exemplu este tergiversarea de ieri pe problema Legii minoritatilor, ceruta de UDMR, dar care nu se afla intre legile de care avem nevoie la integrare.

In privinta modificarilor la Regulament lucrurile nu stau prea bine nici la Camera Deputatilor. Aici, spre deosebire de Senat, parlamentarii nu au reusit sa treaca de dezbaterile pe procedura, nicidecum sa intre pe discutiile de fond. Ba, mai mult, potrivit ultimelor decizii, Nastase a castigat cate o zi in fiecare saptamana, in sensul in care, in aceste zile vor fi discutate numai legile privind integrarea europeana.

Citeste si:  Pogea recunoaste: cresc taxele!

PD contraataca

PD a contraatacat dupa amenintarile PNL din dezbaterea conducerii Aliantei cu o propunere a reprezentantului sau, Marius Marinescu. El a propus in sedinta de grup constituirea unei structuri parlamentare condusa de un lider si trei vicepresedinti care „sa cuprinda toate partidele din Coalitie“. In sprijinul propunerii sale, Marinescu a invocat nevoia unei mai bune coordonari a membrilor coalitiei, dar si nevoia de solidaritate in jurul lui Radu Berceanu, atacat in ultima vreme de catre Opozitie pentru ca ar dori cu orice pret presedintia Senatului. Cum era de asteptat, primul care s-a opus crearii unei structuri de acest gen, ale carei decizii ar prevala hotararilor oricarui grup parlamentar, a fost liberalul Puiu Hasotti. Exemplul lui a fost urmat si de ceilalti senatori liberali. (M.V.)

Autori: Cristina Faighel, Eliza Olteanu