Sambata, strazile orasului Sydney erau aproape goale, la inceputul unui lockdown de doua saptamani care vizeaza evitarea propagarii variantei extrem de contagioase, Delta a Covid-19 in cel mai mare oras australian.

Lockdown-ul, care era deja in vigoare de vineri de la miezul noptii in patru cartiere ale orasului incepe sa se aplice de sambata incepand cu ora 18:00 intregului oras confom unui anunt facut de prim-ministrul Gladys Berejiklian.

Peste 80 de persoane au fost testate pozitiv saptamana ce a trecut, toate aflandu-se in stransa legatura cu un sofer care conducea echipaje ale companiei aeriene de la aeroportul din Sydney pana la hotelul de carantina.

Varianta Delta se dovedeste a fi un dusman de temut a declarat presei ministrul sanatatii, Brad Hazzard. Oricare ar fi masurile instituite, virusul pare sa stie de fiecare data cum sa contra-atace. Descoperirea acestor noi cazuri, destul de numeroase intr-o singura saptamana, a constituit un veritabil soc pentru metropola cea mai importanta din Australia, cu peste 5 milioane de locuitori. In plus, pana nu demult, viata parea sa revina aproape la normal si acum locuitorii au parte de o noua lovitura.

Atunci cand avem de-a face cu o varianta atat de transmisibila cum este varianta Delta, un lockdown de trei zile nu este de ajuns a continuat ministrul sanatatii, in incercarea de a se apara pentru decizia de a institui acest lockdown de doua saptamani. Transmisibilitatea este dubla fata de celelalte variante, drept urmare, autoritatile sunt nevoite sa se pregateasca pentru a face fata acestui nou val. Timp de doua saptamani, locuitorii vor iesi sa cumpere strictul necesar, vor merge la medic, vor face miscare, vor merge la scoala si la serviciu daca nu pot face acest lucru de acasa. Orice persoana care soseste din Sydney trebuie sa stea in carantina obligatorie timp de 14 zile.

In Australia s-au inregistrat de la debutul pandemiei 30.000 de cazuri de coronavirus si sub o mie de morti.