Pana la jumatatea acestui an, expertii UE din domeniul comercial vor decide daca blocul comunitar va impune o taxa vamala de aproape 5% la importul de camere foto digitale, a declarat un oficial al Comisiei Europene.

Camerele foto digitale nu sunt impozitate la intrarea in cele 27 de state UE, dar prezenta unor functii video avansate ar putea determina reclasificarea acestora in categoria camere video digitale, care sunt supuse unei taxe de aproape 5%.
Comisia Europeana organizeaza consultari cu reprezentantii industriei, iar o decizie va fi adoptata pana la jumatatea anului 2007, a mai spus oficialul.

Asociatia producatorilor de profil, avand ca membri companii precum Nikon, Canon si Sony, si-a exprimat ingrijorarea, in aceasta saptamana, privind posibilitatea introducerii taxei mentionate.

In baza Acordului privind Tehnologia Informationala, parte a unei intelegeri mai ample, la nivel global, importurile de camere foto sunt scutite de taxe vamale, dar modificarea clasificarii in UE ar conduce la aplicarea unei cote de 4,9%.
Nivelul ar putea fi redus ulterior, in cazul in care runda actuala de negocieri a Organizatiei Mondiale a Comertului, referitoare la diminuarea barierelor comerciale, va avea succes.

Citeste si:  Publicitatea pe internet este apreciata de vizitatori drept un lucru informativ

Modificarea reglementarilor UE ar avea un impact semnificativ asupra producatorilor japonezi, care controleaza aproape 85% din piata mondiala a camerelor foto, obtinand cea mai mare parte a veniturilor in strainatate. In 2006, exporturile japoneze de camere foto digitale in Europa au totalizat 5,1 miliarde de dolari.

Autor: Laurentiu Matache