“Dupa un an de discutii pe marginea modificarilor Codului Fiscal, autoritatile revin si asupra ultimului termen avansat recent – 1 octombrie 2006 – si anunta ca noile taxe se vor aplica de la 1 ianuarie 2007.”

Vestea este buna pentru platitorii de impozite pe lux, care mai sunt pasuiti ceva timp pana la majorarea darilor la stat. Nu la fel de norocosi sunt beneficiarii drepturilor de proprietate intelecuala, care vor fi taxati cu inca 6,5 %, ajungand la o dubla impozitare.

Derogare de la lege?

Amanarea noului Cod Fiscal este pusa pe seama grijei pentru mentinerea stabilitatii fiscale. “Modificarile la Codul Fiscal publicate pe site-ul Ministerului Finantelor vor deveni operationale din 2007. Singurele modificari fiscale care se vor produce in acest an vor fi cele prevazute in pachetul de legi privind reforma in sanatate”, ne-a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci a Senatului.

El justifica aceasta initiativa prin faptul ca astfel se asigura stabilitatea fiscala atat de ceruta de mediul de afaceri. Pe de alta parte, avocatul Gabriel Biris spune ca legea prevede imperativ ca modificarile Codului Fiscal sa intre de la 1 ianuarie si a citat in acest sens Articolul IV, alineatul 2 al legii: “Orice modificare sau completare la prezentul Cod intra in vigoare din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege”.

Citeste si:  Mari diferente de preturi la masini in UE

Respectiv, potrivit legii, daca aceste modificari nu au fost adoptate pana la 31 decembrie 2005, nu mai pot deveni obligatorii pe parcursul acestui an.

Intrebat in acest context cum vede declaratiile recente ale ministrului finantelor referitoare la posibilitatea intrarii in vigoare a modificarilor Codului de la 1 octombrie 2006, Biris a comentat sec: “Probabil ca domnul Vladescu se gandeste la o derogare de la lege, dar, daca face acest lucru, cum s-a mai intamplat in 2005 de doua ori, aceasta prevedere din Codul fiscal ar putea fi abrogata”.

Fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, acuza actuala Putere de lipsa de profesionalism: “Joaca de-a uite Codul – nu e Codul, intr-un an premergator integrarii in UE este extrem de periculoasa si denota lipsa de profesionalism a actualei Puteri, care demonstreaza inca o data ca nu are specialisti, nu are programe si nu are nici un fel de viziune asupra evolutiilor din acest domeniu”.

Singurele modificari fiscale care se vor produce in acest an vor fi cele prevazute in pachetul de legi privind reforma in sanatate.

Citeste si:  Amenzi de 1.000 lei pentru parcari ilegale in Capitala

Taxele pe lux, singurele justificate

“Macar de s-ar tine de cuvant”, comenteaza analistul economic Ilie Serbanescu decizia Executivului de a nu mai promulga un Cod Fiscal pentru 2006. “Pacat ca n-au introdus taxele pe lux, singurele care erau justificate”, spune Serbanescu. In acelasi timp, analistul economic Dragos Pislaru afirma ca introducerea contributiei de 6,5% pentru cei care incaseaza drepturi de autor nu este corecta.

“Nu mi se pare corect – important este ca fiecare cetatean contribuabil sa-si plateasca contributiile la Sanatate; nu vad care este ratiunea de a plati de doua ori, si pentru venituri obtinute in baza contractului de munca, si pentru cele obtinute ca drepturi de autor”, afirma Pislaru.

El subliniaza ca acela care va plati de doua ori aceste contributii nu va avea acces la mai multe investigatii medicale gratuite. Nu in ultimul rand, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru, sustine ca ar trebui sa fie “tratata” cauza, nu efectul. “Sa se discute reasezarea veniturilor de la buget catre Sanatate”, propune Pogonaru.

Citeste si:  Logan, agentul globalizarii franceze

Autori: Carmen Neacsu, Consuela Stegarescu