Pretul lunar al politei este echivalent cu trei litri de benzina la o casa de 20.000 de euro Asigurarile pentru locuinte, desi sunt ieftine, continua sa fie tratate de romani ca produse de lux. In zona Moldovei, doar cateva dintre casele afectate recent de inundatii erau asigurate. Numarul exact al acestora nu se cunoaste inca, companiile de asigurari asteptand rapoartele din teritoriu.

Astra si Asirom asteapta rapoarte din Moldova

Reprezentantii companiilor Asirom si Astra au confirmat ca, din cele aproximativ 2.700 de case (700 fiind complet distruse), cateva zeci erau asigurate. „In judetele Vrancea si Prahova avem locuinte asigurate din cele afectate de inundatii. Nu stim exact numarul acestora pentru ca inca mai sunt zone in care accesul nu este posibil. O prima evaluare va fi gata la finalul acestei saptamani”, ne-a declarat directorul de vanzari al companiei Astra, Radu Mustatea. De asemenea, oficialii Asirom ne-au confirmat ca au asigurat cateva locuinte dintre cele distruse de inundatiile care au lovit localitatea Comanesti din judetul Bacau.

O asigurare costa, anual, 30 de euro

Desi s-ar putea crede ca asiguratorii, speriati de dimensiunea pagubelor provocate de calamitatile naturale vor fi tentati sa scumpeasca pretul politelor, realitatea este cu totul alta.
Surse de pe piata asigurarilor sustin ca politele nu se vor scumpi decat daca reasiguratorii firmelor romanesti ar majora comisionul perceput, lucru putin probabil, data fiind ponderea scazuta a acestor polite. Totodata, asiguratorii sunt convinsi ca oamenii de la sate, desi adeseori ajung victime ale catastrofelor naturale, nu vor da buzna sa se asigure: informatiile, ca si agentii de vanzari ai firmelor de asigurari, ajung greu la ei. Ca sa trezeasca interesul cat mai multor clienti, companiile de asigurari se intrec in promotii care propun preturi accesibile. „Pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, polita de asigurare costa 30 de euro, adica aproximativ un milion de lei vechi”, ne-a spus Radu Mustatea. Asta inseamna ca, lunar, polita va costa 2,5 euro, adica echivalentul a trei litri de benzina.

Citeste si:  Vacanta impinge 100.000 de romani sa ia credite

Obligativitatea asigurarii, o discutie la moda

Ori de cate ori catastrofele naturale s-au abatut asupra Romaniei, guvernantii s-au grabit sa repuna pe tapet problema obligativitatii asigurarii locuintelor. In urma cu cateva zile, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a declarat ca asigurarea locuintelor ar putea deveni obligatorie cel mai tarziu in ianuarie 2006. Ministrul a precizat ca proiectul de lege nu este finalizat si exista chiar mai multe variante. Una dintre acestea apartine Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care a propus ca, in schimbul unei sume modice (15-20 euro/an, in functie de valoarea asigurata), oamenii sa se asigure doar pentru riscurile la care este expusa zona in care locuiesc. Initiativa CSA, luata in discutie de autoritati, presupune constituirea fie a unui Fond National pentru Riscuri de Catastrofa (similar celui existent in Spania), fie a unei Companii Nationale pentru Reasigurarea Riscurilor Catastrofice, prin care sa se deruleze asigurarile obligatorii.

Pro si contra

Printre asiguratori, parerile cu privire la reintroducerea obligativitatii asigurarii locuintelor sunt impartite. „Pentru o tara ca Romania, obligativitatea asigurarii locuintei este o solutie buna. Astfel, nimeni nu ar mai trebui sa se milogeasca la guvern pentru cateva caramizi si cativa saci de ciment”, sustine Mustatea. La randul sau, Gheorghe Cismaru, oficial al CSA, considera ca asigurarea trebuie sa ramana facultativa, dar sa fie incurajata de deduceri. „Prima de asigurare ar trebui dedusa din impozitul platit pe locuinta. Pe masura ce gradul de cuprindere al asigurarii creste, se va renunta progresiv
la deduceri, de metoda folosindu-se multe state europene”, a explicat Cismaru.

Citeste si:  Bucurestiul se imprumuta scump

Asiguratorii sunt sceptici

Recentele calamitati care au lovit Romania nu ii vor motiva pe tarani sa-si asigure casele, sustin reprezentantii firmelor de asigurari. „Moldova este saraca, iar oamenii de acolo sunt stransi la punga. Taranii chivernisesc banul pentru plata darilor, iar atata vreme cat stiu ca atunci cand se intampla ceva statul ii ajuta, nu se vor inghesui sa-si asigure casele”, este de parere Sorin Dragomir, director la Ardaf.

Doar 4% din locuinte sunt asigurate

Din cele peste 8 milioane de locuinte aflate in proprietate privata, doar 320.000 sunt asigurate, dintre care 0,5a sunt in mediul rural, reiese din cel mai recent studiu al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania. „In lipsa unor stimulente fiscale, gradul de asigurare va continua sa fie scazut”, ne-a spus Gheorghe Cismaru, membru al CSA.