Instalarea la inceptul acestui an a lui Simion Maftei in fruntea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva a surprins pe cei care lucreaza in silvicultura. Dar lucrurile s-au lamurit imediat, intrucat silvicultorii au inteles ca noul director a fost propulsat in fruntea regiei datorita faptului ca este protejatul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale – Gheorghe Flutur -, si nicidecum pe criterii strict profesionale. O data cu scurgerea timpului s-a demonstrat ca Romsilva este o palarie prea mare pentru Simion Maftei, dar, in acelasi timp, au inceput sa iasa la suprafata si o serie de “performante” ale acestuia din perioada cand a ocupat postul de director tehnic al Directiei Silvice Neamt. Pentru “realizarile” de execeptie din perioada 1999-2000, Simion Maftei a fost recompensat in 2001 de catre conducerea de la acea vreme a Directiei Silvice Neamt cu “diminuarea retributiei tarifare cu 10% pe trei luni si plangere penala”.

In raportul intocmit de catre echipa de control a regiei, care a stat la baza plangerii penale inaintate catre Inspectoratul Judetean de Politie Neamt, se mentioneaza ca Simion Maftei a fost sanctionat pentru o serie de deficiente si abateri savarsite in perioada cat a fost director tehnic al DS Neamt.

“Neindeplinirea atributiilor de serviciu pe linie de investitii la Centrul de Recoltare, Prelucrare si Valorificare a Fructelor de Padure Targu Neamt, privind indrumarea si controlul respectarii legislatiei in vigoare, din care motiv s-au inregistrat numeroase deficiente, cu repercusiuni financiare negative, cum ar fi: achizitionarea de mijloace fixe neincluse in lista de investitii, aprobata pe anul 2000 (calculator Pentium, betoniera, remorca tractor, gater vertical tip canapea), in suma totala de 301.191 000 lei, inregistrate pe cheltuieli de productie (ca obiecte de inventar), denaturand rezultatele economice ale unitatii si afectand relatia cu bugetul statului”, este principala abatere mentionata in raportul de control in baza careia Simion Maftei a fost sanctionat. Trebuie precizat ca o mare parte dintre cei care au efectuat aceste verificari in 2001 sunt acum sublternii directorului general al RNP Romsilva. Mai mult, raportul de control intocmit la acea vreme a fost avizat si de catre actualul consilier juridic-sef al regiei – Aurelia Malaescu.

Citeste si:  Bugetul face prima victima

Simion Maftei sustine ca politia si procuratura au dat neinceperea urmaririi penale in acest caz, dar, potrivit unor persoane din cadrul conducerii regiei, Directia Silvica Neamt s-a chinuit vreo doi ani sa recupereze pagubele parafate de acesta.

In raportul de control intocmit in 2001 se mai mentioneaza ca Simion Maftei, in calitate de director tehnic al Directiei Silvice Neamt, se face vinovat de “depasirea cu 354 milioane lei a sumei de 200 milioane lei aprobata de conducerea Directiei Silvice Neamt (Decizia nr. 455/22.01.2000) pentru efectuarea reparatiilor si reviziilor la cele trei gatere verticale ale centrului”.

Alegere paguboasa

Acesta a mai fost acuzat de “alegerea firmei SC Pagi G&P SRL Roman pentru livrarea pieselor de schimb si efectuarea lucrarilor necesare in detrimentul SC Umaro SA Roman, care produce aceste utilaje si este recunoscuta in domeniu”. “Alegerea preferentiala a firmei SC Pagi G&P SRL Roman a condus la neacordarea garantiei de sase luni pentru calitatea pieselor livrate si a lucrarilor executate la centru, respectiv neasumarea raspunderii in cadrul unui termen de garantie, fapt care pune sub semnul intrebarii calitatea pieselor si a lucrarilor respective.”

Citeste si:  Balkan Petroleum, amendata

Achizitii fictive si facturi false

Raportul de control mai evidentiaza faptul ca Simion Maftei a achizitionat “piese de schimb si alte bunuri de la firme fictive (SC Group Com Clothing Bucuresti, SC Alfa Star Com Suceava, SC Ling Sheng Bucuresti, SC Polimpex Suceava etc), in perioada ianuarie-aprilie 2000, cu facturi si chitante false, pe baza carora s-au emis dispozitii de plata si s-au efectuat plati de pete 27 milioane de lei, prin casieria centrului, platiti in numerar prin salariatii Cretu Dorel si Dascalu Stefan”. In plus, echipa de control a regiei a mai constatat “deficiente pe linie de pepiniere silvice, controlul anual al regenerarilor, aplicarea Legii nr. 18/1991 a fondului funciar (in special la ocoalele Bicaz si Ceahlau), evaluarea masei lemnoase, autorizarea partizilor, recoltarea lemnului, controlul anual al exploatarilor si reprimirea parchetelor, asigurarea pazei padurilor”.

Dar toate aceste probleme au fost date uitarii si Simion Maftei a revenit la inceputul acestui an in fruntea RNP Romsilva.

Citeste si:  Taranii pot primi bani pentru plati directe, chiar daca Romania va fi penalizata de UE

Cine este de fapt Simion Maftei? Este omul de incredere al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale – Gheorghe Flutur -, fapt pentru care nu face nici o miscare fara stirea acestuia. Ce a realizat de cand se afla in fruntea regiei? Greu de spus. Dar specialistii au constatat o diminuare a profitului regiei, o crestere semnificativa a numarului de imprumuturi bancare pentru achitarea salariilor angajatilor si revenirea pe posturi de conducere a unor persoane controversate din timpul guvernarii cederiste.

Autor: Ion Teleanu