Tot mai multe avicole din tara sunt prinse cu nereguli in ceea ce priveste respectarea masurilor pentru prevenirea gripei aviare. Inspectorii de mediu si cei sanitar-veterinari au descoperit probleme in mai multe ferme de pasari verificate pana acum, controalele continuand si saptamana viitoare. La Ceamurlia de Jos si Maliuc, singurele focare de gripa aviara din Romania in acest moment, au sosit ajutoarele de stat anuntate de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, inca de acum o saptamana. Pe de alta parte, pe plan international gripa aviara continua sa provoace spaime, autoritatile sacrificand zecii de mii de pasari.

In Croatia, inca de sambata se taie pasari in regiunile unde au fost identificate cazuri de gripa aviara, iar autoritatile au izolat zona, transmite Reuters. Oficialii croati au precizat ca in jur de 10.000 de pasari, de la aproximativ 1.000 de ferme si gospodarii rurale, vor fi sacrificate in urmatoarele zile. Virusul H5 a fost depistat la cateva lebede gasite moarte pe un lac in estul tarii. Specialistii au trimis mostre la analize in Marea Britanie, pentru a determina daca este vorba de tulpina H5N1 periculoasa pentru oameni. Rezultatele sunt asteptate in cursul zilelor de luni sau marti. Exporturile de produse avicole au fost oprite catre statele UE, in timp ce executivul comunitar a anuntat, vineri, ca se pregateste sa ia o decizie oficiala pentru interzicerea importurilor din aceasta tara. Italia a stopat deja importurile de pasari din Croatia.

Citeste si:  Angajații de la stat mizează pe siguranța locului de muncă

Virusul H5 a ajuns si in Marea Britanie, fiind descoperit la un papagal gasit mort, relateaza BBC online. Autoritatile au dat insa asigurari ca nu este vorba de o epidemie de gripa aviara intrucat papagalul era in carantina cand a murit. Pasarea fusese adusa din America de Sud si era tinuta in carantina impreuna cu alte 216 pasari din Taiwan. Suedia a intrat si ea in randul tarilor unde a fost depistat virusul gripei aviare. Testele efectuate asupra unei rate moarte la Eskilstuna, la vest de Stockhlom, au relevat ca aceasta era purtatoare a virusului H5, dar este prea devreme pentru a spune daca este vorba de virusul H5N1, transmisibil la oameni, a anuntat ieri agentia TT, citata de AFP.

Un nou focar de gripa aviara a fost ieri depistat in Rusia, relateaza AFP. Cel putin 31 de pasari au murit in satul Sunali, din muntii Urali, iar sase dintre zburatoare erau purtatoare ale virusului H5. In total, de izbucnirea epizootiei pe teritoriul rus din luna iulie, sapte regiuni au fost afectate de gripa aviara. In patru dintre aceste regiuni virusul a fost izolat. Satul Iandovka din regiunea Tula este singurul unde s-a confirmat prezenta temutului H5N1. De trei saptamani este in carantina.

Citeste si:  Invazia second-hand

Fermele de pasari nu respecta legislatia de mediu

In Romania, situatia a inceput sa se stabilizeze. Nu au mai fost confirmate cazuri de gripa aviara, iar in satele Ciamurlia de Jos si Maliuc au sosit ieri primele containere cu mancare drept compensatie din partea Statului. Fiecare persoana a primit cate 10 conserve de pateu, 6 conserve de porc si vita, 2 kilograme de zahar, 2 litri de ulei, 2 kilograme de orez, 2 kilograme de paste fainoase, 50 kg de malai si 50 kg de faina. Singura problema pare a fi cea a avicolelor din tara care, din inconstienta sau nu, nu respecta minimele masuri pentru prevenirea acestui virus. “In Branesti, gainatul aruncat intr-o asa-zisa fosa septica miroase incat deranjeaza infiorator intreaga populatie a localitatii, la Avicola Calarasi se intampla la fel, si asa mai departe. Aceste dejectii care nu sunt controlate sunt posibile focare de infectii, ca sa nu mai vorbim ca peste gardul unitatii se arunca toate animalele moarte. Am luat masuri stricte si extrem de severe pentru ca aceste lucruri sa fie pedepsite si rezultatele actiunii care mai dureaza sapte zile vor fi spectaculoase la final, pot sa asigur opinia publica de acest lucru”, a declarat Silvian Ionescu. Comisarul general al Garzii de Mediu a precizat ca si amenzile pe care le vor primi cei care vor fi descoperiti cu nereguli vor fi “spectaculoase”, insa nu a precizat cuantumul acestora. Comisarul general al Garzii de Mediu a informat ca decizia controalelor mixte a fost luata in colaborare cu Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si are ca scop luarea unor masuri care sa previna raspandirea gripei aviare.

Citeste si:  Dezbateri aprinse in coalitie pe tema eliminarii impozitului minim

Sportul, victima colaterala

Confirmarea prezentei virusului H5N1 al gripei aviare in cateva puncte din tara a condus la masuri preventive radicale si in cazul sportului de performanta la nivelul copiilor si juniorilor. In urma deciziei Comandamentul Antiepizootic Central de a impune Ministerului Educatiei si Cercetarii sa aplice planul de necesitate al Romaniei pentru influenta aviara, mai multe activitati la nivelul sportului juvenil au fost amanate. Si FRF s-a conformat deciziei, astfel incat meciurile din campionatele nationale si judetene de juniori au fost intrerupte pe o perioada nelimitata.

Autor: Alex Ionescu