Rompetrol Rafinare Constanta si-a prezentat, ieri, rezultatele financiare consolidate pe primele sase luni ale anului in curs, moment foarte asteptat de jucatorii de pe piata autohtona de capital. Astfel, profitul net al Rafinariei pentru prima jumatate a anului 2005 a depasit nivelul de 71 de milioane dolari, in urma unei cresteri de 65 la suta a cifrei de afaceri consolidate, care a atins 989 de milioane dolari. Profitul operational calculat inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari a crescut cu 313 la suta, depasind 97 de milioane de dolari. Conform unui comunicat al companiei, publicat, ieri, pe Bursa de Valori, aceste rezultate sunt cele mai bune de la infiintarea companiei, rafinaria previzionand ca va continua sa creasca in “ritm sanatos”. Conform bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2005, aprobat in cadrul AGA din 28 aprilie, Rompetrol prognoza o cifra de afaceri de 1,73 miliarde dolari si un profit net de 30,7 milioane dolari. In aceeasi perioada a anului trecut, rafinaria a avut o cifra de afaceri de 599 milioane de dolari si a inregistrat o pierdere de 19 milioane de dolari. Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a estimat ca, daca vor fi mentinute conditiile actuale ale pretului petrolului si ale produselor derivate, cifra de afaceri a grupului ar putea ajunge la 2,2 – 2,5 miliarde de dolari, pentru tot anul 2005.

Citeste si:  Prag majorat la SIF-uri

Rezultatele financiare bune ale Rompetrol ar putea trage piata in sus

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta au fost, suspendate, ieri, de la tranzactionarea pe Bursa de Valori, incepand cu ora 13.28, pentru o mai buna informare a investitorilor cu privire la rezultatele financiare ale Rafinariei. Acestea vor fi reluate la tranzactionare in sedinta de astazi. Pana la acea ora, insa, RRC a fost puternic tranzactionat, realizandu-se transferuri cu un pachet de 6,8 milioane actiuni.

Rulajul companiei petroliere s-a ridicat la 657.155 lei, iar cotatia a scazut cu 1,95 la suta pana la 0,0955 lei pe actiune.

In sedinta de tranzactionare din ziua precedenta, Rompetrol Rafinare Constanta a tinut, ca de obicei, capul de afis. S-au transferat 16,6 milioane actiuni la un curs mediu de 0,0980 lei pe actiune. Mai mult, in prima parte a sedintei, pretul titlurilor RRC s-a apropiat de 0,1000 lei pe actiune, pentru ca, spre finalul actiunii, cursul RRC sa fluctueze intre 0,0985 si 0,0966 lei pe actiune, inchizand la 0,0974 lei pe actiune, in scadere cu 1,32 la suta.

Citeste si:  Intarirea euro, dictata de strategiile marilor puteri

Saptamana trecuta, valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile Rompetrol Rafinare Constanta a fost de 12,7 milioane lei, avand un aport de 10,1 la suta la rulajul saptamanal inregistrat la Bursa. Alin Brendea, director de operatiuni la Societatea de Servicii de Investitii Financiare Prime Transaction, arata ca aceste rezultate nu i-au luat prin surprindere pe jucatorii din piata, existand deja previziuni pozitive cu privire la societatile din domeniu.

“In ultima perioada, Rompetrol si SNP Petrom au dat semnalul cresterilor la Bursa. Rezultatele financiare bune ale Rompetrol ar trebui sa se reflecte pozitiv si in piata. Rezultatele pozitive venite dinspre una dintre principalele societati listate constituie un factor care ar putea trage piata in sus”, sustine analistul.

Cu privire la cursul RRC, Brendea arata ca, daca inainte era unul interesant, ieftin fata de rezultatele financiare, aceasta imagine este accentuata de noile cifre anuntate, ieri, de companie.