Solicitarea adresata presedintilor de banci din Romania de catre presedintele Bursei de Valori Bucuresti in vederea cooperarii pentru dezvoltarea unor produse financiare noi nu a primit nici un raspuns, informeaza Rompres, citata de www.SMARtbank.ro.

“Am facut un apel institutiilor financiare din România acum trei luni de zile sa vedem cum sa dezvoltam împreuna produsele structurate pe piata din România, oferind întreaga disponibilitate a pietei bursiere. Am trimis scrisori tuturor presedintilor de banci din România. Niciunul dintre ei nu a raspuns. Este absolut stupefiant ca vorbesc de dezvoltari, de o piata financiara moderna, iar în practica lucrurile nu se întâmpla, nici macar la nivelul unei colaborari”, a declarat, la un seminar la Sinaia, presedintele BVB, Septimiu Stoica.

Produsele structurate sunt obligatiuni al caror randament este legat de evolutia unor indici bursieri si nu exista la acest moment pe piata româneasca de capital. Recent, societatea de investitii financiare SIF Muntenia a efectuat plasamente în astfel de produse, fiind nevoita practic sa investeasca pe piata externa de capital.

Citeste si:  Numai 2% bani din buzunar pentru proiecte in parteneriat

SIF Muntenia a colaborat cu Departamentul Derivative al bancii de investitii Societe Generale, investind în produse structurate garantate, listate la bursa din Luxemburg, potrivit presedintelui societatii Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia, Petre Pavel Szel.

Primul produs are scadenta la cinci ani si are randament indexat pe un pachet de 15 actiuni de top, din SUA pâna în Japonia (Bank of America, Nissan Motor, Nestle), iar cel de-al doilea are scadenta la sase ani si randament indexat pe indicii unor piete bursiere de marfuri si actiuni.

“Exista intentia sa se construiasca produse denominate în lei care sa fie oferite pe piata româneasca, indiferent daca indicele de referinta o sa fie de pe o piata internationala. Pentru ca lucrurile sa se poata întâmpla si în România nu este suficient sa existe conditiile de piata. Problema fundamentala este ca emitentii de titluri, respectiv bancile din România sa doreasca sa emita titluri legate de performantele indicilor bursieri. Cine pierde din faptul ca banii românesti sunt investiti în exterior – bancile românesti în competitie cu institutii bancare din alte tari”, a mai spus presedintele BVB, Septimiu Stoica.

Citeste si:  Petrom a facut aproape jumatate din banii schimbati la Bursa