Nicolaescu:´´Taxa pe viciu va aduce fonduri suplimentare pentru construirea sistemului sanitar´´

“Impreuna pentru Sanatate!´´. Acesta este, pe scurt, mesajul transmis medicilor si cadrelor medicale de catre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii. Pe de alta parte, ministrul Nicolaescu nu a ratat acest prilej pentru a prezenta, din nou, prevederile Legii privind reforma in domeniul sanatatii.
´´Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Sanatatii este una generoasa si parca gandita de catre reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru realitatea romaneasca. Si spun asta deoarece Ziua Mondiala a Sanatatii coincide cu demararea reformei in sistemul de sanatate. Iar noi, numai impreuna, vom reusi sa rezolvam situatia dificila din acest domeniu´´, considera ministrul Nicolaescu.
El spune ca noua lege a Sanatatii ´´nu trebuie sa-i sperie pe profesionisti sau pe cei cu buna credinta, ci poate doar pe cei care pana acum nu au fost obisnuiti sau nu au dorit disciplina in sistem. Prin promulgarea Legii privind reforma in domeniul sanatatii avem acum cadrul legislativ pentru inceperea construirii sistemului sanitar. Dupa ce vom introduce taxa de viciu vom avea si fondurile suplimentare necesare demararii acestei constructii´´.
Totodata, ministrul Sanatatii isi prezinta si dorintele: ´´Vrem ca oamenii care au nevoie de asistenta si ingrijire medicala si ajung in unitati spitalicesti sau medicale sa beneficieze de servicii mai bune. Vrem ca la usa farmaciilor sa nu mai existe cozi la fiecare inceput de luna, vrem ca in spitale sa existe medicamente si materiale sanitare pe care sa nu fim nevoiti sa le aducem de acasa. Vrem ca practicantii celei mai nobile meserii – medicii, sa fie respectati si apreciati, nu numai din punct de vedere financiar, ci si la justa lor valoare si pregatire´´.

Medicul de familie si asistentul comunitar – ´´ingrijitori´´ la domiciliu

In acelasi timp, Nicolaescu si-a propus ´´ca in a doua jumatate a acestui an cetateanul sa simta primele efecte ale reformei. Unul dintre cele mai importante roluri va reveni medicului de familie, cel care este chemat sa tina permanent legatura cu pacientul. Vorbim aici in primul rand de profilaxie. De regula ne uitam la oameni doar atunci cand sunt bolnavi si cand ajung la spital. N-o facem, insa, cand putem preveni boala´´. Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat ca ´´programele nationale vor fi mult imbunatatite. Vor fi introduse si programe noi, cum este cel al ingrijirilor la domiciliu si cel al asistentei comunitare.
Astfel, perioada de spitalizare se va reduce, iar dupa interventiile chirurgicale, de exemplu, pacientii care nu au pe nimeni vor putea fi ingrijiti la domiciliu, fie de catre medicul de familie, fie de catre un asistent comunitar´´.
Pe de alta parte, acesta afirma ca romanii trebuie sa-si recapete increderea in sistemul sanitar: ´´Romanii se tem cel mai mult de boala. Mai mult de jumatate dau acest raspuns, consemnat in toate sondajele de opinie. Sa le redam romanilor increderea in sistemul de sanatate!´´.

Autor: Gabriela Vlasceanu