Neuralink a difuzat o înregistrare video a unui bărbat paralizat care joaca şah cu ajutorul gândului. In cadrul unei transmisiuni video in direct, Bliss Chapman de la Neuralink – firma lui Elon Musk – prezinta primul pacient care a primit implantul cerebral N1.

Barbatul, care acum poate juca sah si Civilization VI cu gandul, povesteste despre experienta sa. La doua luni dupa ce a anuntat instalarea primului implant N1 la un om, firma Neuralink a dezvaluit in sfarsit identitatea pacientuilui. Intr-o inregistrare video transmisa in direct timp de aproape 10 minute, pacientul povesteste despre experienta sa cu implantul cerebral si despre modul in care dispozitivul i-a schimbat viata. Pacientul este un barbat in varsta de 29 de ani, pe nume Noland Arbaugh, care a devenit tetraplegic in urma cu opt ani, in urma unui accident la scufundari, care i-a dislocat vertebrele C4 si C5.

Insotit de Bliss Chapman de la Neuralink, barbatul a inceput prin a arata o partida de sah in desfasurare. Inainte de a primi implantul, el trebuia sa foloseasca o tija tinuta cu gura pentru a controla computerul. Acum, totul se face cu ajutorul gandului, adica telepatic. Videoclipul arata cursorul care se misca pe ecran si pare aproape la fel de natural ca si cum ar folosi un mouse.

Citeste si:  Toshiba a prezentat cel mai usor notebook din lume

Utilizarea autonoma a computerului

El a explicat ca inainte era foarte limitat in ceea ce priveste timpul in care putea sa foloseasca calculatorul si ca avea intotdeauna nevoie de cineva pentru a-l asista. Dupa ce a primit implantul, a putut sa se joace Civilization VI de unul singur pana la ora sase dimineata. Cu toate acestea, a fost nevoie sa se obisnuiasca cu implantul. “Incercam sa imi misc, de exemplu, mana dreapta spre stanga, spre dreapta, inainte, inapoi si, din acel moment, cred ca a devenit intuitiv pentru mine sa incep sa imi imaginez miscarea cursorului”.

Noland Arbaugh i-a incurajat pe cei care ezitau sa se inscrie, spunand ca nu au de ce sa se teama. Pentru el, operatia a fost foarte usoara si a iesit din spital intr-o zi. Cu toate acestea, Neuralink a fost aspru criticata dupa ce a inregistrat o rata foarte mare de mortalitate in cadrul testelor pe primate, iar o ancheta este in curs de desfasurare cu privire la nerespectarea protocoalelor de igiena la manipularea implanturilor prelevate de la maimute si contaminate cu agenti patogeni. Din fericire, barbatul nu pare sa fi suferit niciun efect secundar. In ciuda acestui fapt, el subliniaza ca implantul este inca departe de a fi pe deplin dezvoltat si ca mai este mult de lucru.

Citeste si:  Virusul informatic `Furtuna` face ravagii pe internet

MM