Ministerul Economiei din Mexic a impus taxe vamale anti-dumping cuprinse intre 37% si 69% pentru importurile unor sortimente de produse siderurgice plate (tabla) originare din Romania, Rusia si Ucraina, dupa finalizarea unei investigatii incepute in urma cu trei ani, transmite Dow Jones, citat de Mediafax. Oficialitatile mexicane au declarat ca investigatia a vizat importurile de tabla din cele trei state mentionate, in perioada ianuarie-octombrie 2002 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

„Importurile au avut loc in conditii de pret discriminatoriu, provocand pierderi ramurii similare din siderugia nationala“, au declarat reprezentantii ministerului mexican, precizand ca preturile locale au scazut cu 2,4%, iar vanzarile producatorilor interni cu 8%, ca urmare a dumpingului.

Autoritatile mexicane au constatat ca marjele de dumping sunt de 120,5% pentru Romania, de 36,8% pentru produsele originare din Rusia si de 60,1% in cazul Ucrainei. Au fost introduse suprataxe vamale de protectie de 36,8% pentru produsele originare din Rusia, 60,1% pentru Ucraina si 67,6% pentru importurile provenind din Romania. Ca pondere, importurile din Rusia, Romania si Ucraina s-au ridicat la 6%, 23%, respectiv 22%, in perioada investigata.

Citeste si:  Pretul terenurilor, influentat de nivelul de zgomot al zonei

„In contextul in care Mexicul a recunoscut statutul de economie de piata pentru Romania, producatorul roman are posibilitatea sa solicite revizuirea acestei masuri antidumping cu luarea in considerare a propriilor cheltuieli realizate si fara a se mai recurge la costurile existente in tara de comparatie“ a declarat ministrul delegat pentru comert Iuliu Winkler. „Departamentul de Comert Exterior a incurajat permanent cooperarea producatorului roman in aceasta investigatie, care, in acest sens, a angajat serviciile unei firme specializate de avocatura care sa-l reprezinte in fata autoritatilor mexicane. Pe aceasta baza si in contextul statutului de economie de piata, exista posibilitatea revizuirii masurii antidumping, cu respectarea reglementarilor internationale in materie“, au subliniat oficialii MEC. (F.M.)