Ultima saptamana de tranzactii bursiere din acest an a inceput cu o scadere usoara a cotatiilor majoritatii actiunilor, pe fondul asteptarii anuntului privind castigatorul pachetului de 61,88% din actiunile BCR si a anuntului oficial referitor la modalitatea de impozitare a castigului din actiuni incepand de la anul. „In piata este o atmosfera de asteptare. Deocamdata nu se stie oficial care va fi impozitul aplicat pe piata de capital“, declara Iordan Butuc, analist la societatea de brokeraj World Rom Securities. Premierul Tariceanu a anuntat, vinerea trecuta, ca noul Cod Fiscal nu va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006, aplicandu-se actuala lege a impozitarii. Aceasta contine prevederea ca incepand din 2006 impozitul se sa calculeze prin aplicarea unei cote de 16% asupra castigului net realizat din transferul titlurilor de valoare dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate incepand cu data de 1 ianuarie 2006 intr-o perioada mai mica de 365 de zile de la data dobandirii. De asemenea, se va aplica cota de 1% pe castigul net obtinut in urma transferului titlurilor de valoare dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate intr-o perioada mai mare de 365 de zile inclusiv de la data dobandirii.

Citeste si:  Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta care sa acorde inlesniri la plata datoriilor pentru firmele afectate de criza

Unii analisti spun ca va fi dificil pentru brokeri sa implementeze aceasta formula de impozitare, impunandu-se modificarea soft-urilor. Brokerii afirma ca, pana nu se va afla oficial cu cat se vor impozita castigurile din actiuni, nu se va schimba programul utilizat in prezent.

Este posibil ca investitorii de la bursa sa fie mai dinamici azi, cand se va afla noul actionar majoritar al BCR. „Anuntul referitor la privatizarea BCR va determina, probabil, un puseu de crestere pe segmentul SIF. Nu cred insa ca vor fi evolutii spectaculoase, deoarece aceasta informatie este inclusa deja in preturile acestor titluri“, afirma Iordan Butuc. Potrivit unei analize a societatii de brokeraj Ieba Trust, preturile de piata ale celor cinci SIF-uri se aflau, cu numai o saptamana inainte de finele anului bursier, la niveluri net superioare celor inregistrate in 2004. Cresterile fata de perioada similara a anului trecut se situeaza intre 115,79% in cazul SIF 4 Muntenia si 232,82% in cazul SIF 2 Moldova.

Citeste si:  BVB investeste 3 milioane euro in 51% din Depozitar

Indicele celor mai lichide zece titluri, BET, a pierdut, ieri, 0,8%, in timp ce BET-C, care urmareste evolutia intregii piete, a scazut cu 0,5%. Indicele SIF-urilor, BET-FI a fost in scadere cu 0,7%.

Valoarea totala a tranzactiilor a fost in crestere insa, depasind 11 milioane euro. Mai exact s-a ridicat la 42,6 milioane lei, echivalentul a 11,6 milioane euro.

Cele mai tranzactionate actiuni au fost SIF 2 Moldova. S-au transferat 3,6 milioane titluri, cu un rulaj de 7,7 milioane lei. Pretul a fost mai mic cu 0,9% comparativ cu vinerea trecuta, fiind de 2,16 lei/actiune.

Tranzactiile cu actiuni SIF 5 Oltenia au implicat 3 milioane titluri, la valoarea totala de 7,5 milioane lei. Pretul s-a mentinut cel din sedinta precedenta, de 2,47 lei/actiune. Dintre cele cinci societati financiare, cel mai mult a scazut pretul titlurilor SIF 1 Banat-Crisana, cu 1,3%, pana la 1,59 lei/actiune.

Cotatia actiunilor Bancii Transilvania (TLV) a fost in coborare cu 0,8%, inchizand la 1,24 lei/actiune. S-au tranzactionat 4,4 milioane titluri, cu un rulaj de 5,5 milioane lei. Titlurile BRD au pierdut 0,7%, atingand 13,90 lei/actiune, insa s-au tranzactionat doar 67.500 actiuni.

Citeste si:  Firma mea poate apela la un credit daca are datorii la buget?

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) ajungand la au inregistrat cea mai mare pierdere dintre blue-chipsuri, 3,4%, pretul unui titlu ajungand la 0,1110 lei. Tranzactiile cu titluri RRC au implicat 33,2 milioane actiuni, la valoarea de 3,7 milioane lei. Titlurile Petrom (SNP) au evoluat pozitiv, pretul fiind la inchidere de 0,4830 lei/actiune, cu 1,2% mai mare fata de sesiunea anterioara. S-au facut schimburi cu 6,7 milioane actiuni SNP, la valoarea de 3,2 milioane lei.

Titlurile Biofarm (BIO) au inregistrat o crestere cu 1,9%, in conditiile transferarii unui volum relativ ridicat de actiuni, si anume 2 milioane. Pretul a ajuns la 0,53 lei/actiune.

Autor: Gabi Zamora