– Majorarea dobanzilor la credite nu constituie o solutie fericita din punct de vedere economic, considera vicepresedintele Eximbank, Iulian Velicu

– Datorita concurentei acerbe pe piata bancara, o eventuala majorare a dobanzilor va conduce la reorientarea clientilor fie catre alte banci din tara, fie spre institutii de credit din afara granitelor

– Mai mult, diferentialul de dobanda (diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite) este destul de mare in Romania, ceea ce permite bancilor sa obtina un castig important. De altfel, pe anul 2005 aproape toate bancile comerciale au raportat profituri semnificative

Majorarea dobanzilor la credite nu constituie o solutie fericita din punct de vedere economic, considera vicepresedintele Eximbank, Iulian Velicu. Datorita concurentei acerbe pe piata bancara, o eventuala majorare a dobanzilor va conduce la reorientarea clientilor fie catre alte banci din tara, fie spre institutii de credit din afara granitelor.
Mai mult, diferentialul de dobanda (diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite) este destul de mare in Romania, ceea ce permite bancilor sa obtina un castig important. De altfel, pe anul 2005 aproape toate bancile comerciale au raportat profituri semnificative.
“Nu cred ca o masura de majorare a dobanzilor ar fi binevenita”, a declarat, intr-o conferinta de presa, Iulian Velicu.

Citeste si:  SIF, prabusite controlat

BNR da semnale pentru cresterea dobanzilor

Banca Nationala a Romaniei a majorat, recent, rata dobanzii de referinta, de la 8,5 la 8,75%, ceea ce i-a determinat pe unii analisti sa preconizeze o eventuala crestere a costurilor de creditare. BNR a mai operat o majorare la inceputul acestui an, cand a urcat rata de politica monetara de la 7,5% pe an la 8,5% pe an. Potrivit datelor furnizate de banca centrala, dobanda medie in relatia cu persoanele fizice pe ansamblul sistemului bancar a crescut din ianuarie pana in luna mai de la 12,2% pe an la 13,3% pe an. In relatia cu agentii economici, bancile nu au avut o marja de manevra, astfel ca media ratelor anuale a coborat, chiar, de la 12,7% pe an in ianuarie la 12% in luna mai.

Concurenta va impinge bancile spre zona rurala

Serviciile bancare coboara pe scara veniturilor, declara recent Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman. Oficialul IBR a reamintit ca in zona rurala traiesc mai mult de zece milioane de romani dintre care aproximativ 2,5 milioane sunt urban ocupati (n.r. – au un loc de munca in zona urbana). In aceste conditii, satele reprezinta un obiectiv important pentru viitorul sistemului bancar romanesc. “Urmatoarea tinta sunt satele”, a subliniat Rares.
O eventuala extindere a serviciilor bancare in mediul rural ar fi cu atat mai justificata cu cat, la nivelul oraselor, concurenta pe piata bancara este destul de mare. Astfel, numai in 2005 bancile si-au deschis aproape 700 de unitati, raportul acestora fiind de aproximativ 23 unitati la o suta de locuitori. Pentru 2006, specialistii estimeaza infiintarea a 5-6 sute de noi sucursale si filiale.

Citeste si:  Romanii profita de fondurile europene si sunt interesati de finantare

BNR, in expectativa

Banca Nationala a Romaniei ar putea majora dobanda de politica monetara pana la 9,5%, precizeaza studiul trimestrial al Unicredit. Potrivit specialistilor bancii, mentinerea inflatiei pe traiectoria stabilita de BNR va depinde de intarirea in continuare a politicii monetare. Astfel, pentru a contracara efectele presiunilor venite din partea cererii, Banca Centrala va trebui sa adopte o strategie cel putin prudenta in privinta instrumentelor de interventie specifice. Dobanda de politica monetara ar putea fi astfel majorata de la 8,75% pana la 9,5%.

Autor: Serban Buscu