In ultimii cinci ani, strainii au investit in Romania aproape 400 de milioane de dolari in proiecte imobiliare, potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Desi autoritatile prezinta acest bilant ca fiind unul favorabil, analistii imobiliari sunt mai sceptici si considera ca aceste invesitii nu reprezinta mare lucru pe piata imobiliara mondiala.
Din 2001 si pâna în prezent au fost înregistrate 26 de proiecte de investitii în domeniul imobiliar cu impact semnificativ asupra economiei, acestea totalizând 398,9 milioane de dolari, a declarat directorul în cadrul Agentiei Române pentru Investitii Straine, Traian Iordanescu, citat de NewsIn. Cele mai importante proiecte dintre acestea sunt Rivium Mall, în Iasi, de circa 42 de milioane de dolari, Charles de Gaulle Plaza, în Bucuresti, de 36 de milioane de dolari, respectiv Tower Center International, în Bucuresti, de 36 de milioane de dolari.
Presedintele ARIS, Ana Maria Cristina, este de parere ca acesta este doar inceputul in ceea ce priveste investitiile imobiliare. „În prezent, consider ca investitiile în domeniul imobiliar, desi nu putine la numar, sunt abia la început deoarece potentialul pietei este cu mult mai mare fata de tot ce s-a realizat pâna acum. Ne asteptam la o crestere a interesului pentru investitii imobiliare, în special în locatii cu specific industrial“, a declarat Ana Maria Cristina, citata de NewsIn.
Circa 1,7% din investitiile straine directe realizate în România în intervalul 1991-mai 2006 au fost directionate catre domeniul constructiilor, conform statisticilor ARIS. Pe de alta parte, analistul imobiliar Artur Silvestri a declarat pentru ziarul Gardianul ca, in realitate, sumele folosite de investitorii imobiliari straini sunt mici.
“Investitiile mari sunt aduse de proiectele mari. Noi lucraminsa manufacturier. Cand auzim despre „dezvoltari“ de 30 de milioane, 80 sau 100, emotia ce ne cuprinde este de nedescris de parca acestea ar fi echivalente cu ridicarea Piramidelor egiptene si cu Marele Zid chinezesc“, a explicat Silvestri. El a adaugat ca „la drept vorbind, nu sunt decat niste maruntisuri de periferie de Imperiu si cine le va compara cu piata imobiliara globala, unde ceea ce abia incepe sa intereseze, vag, pe baronii acestei afaceri se invarte pe la un miliard de dolari americani, va intelege proportia si locul unde ne situam in mod voit“. In opinia sa, la noi nu exista nici maretia obiectivelor si nici strategia colectiva care ar defini tipul de Romanie ce se preconizeaza.
„Jucand cum ne cånta unul si altul, aici se fac planuri numai din mandat in mandat“, a completat Artur Silvestri, profesor gestiune imobiliara, U.F.I. Bruxelles.
Autor: Luminita Capra