Firmele din domeniul petrolier au avut in 2005 un an fast, pe seama cresterii la nivel mondial a pretului petrolului.

De anul trecut, pe piata romaneasca a avut loc liberalizarea completa a preturilor la carburanti, odata cu preluarea Petrom de catre austriecii de la OMV.

In aceste conditii, marile companii prezente in Romania pe piata combustibililor (Petrom-OMV, Rompetrol, Mol si Lukoil) au anuntat deja profituri uriase pentru acest an.

Romania a atras pe piata doar investitori de talie regionala, companii dornice de a castiga, cu riscul unei investitii intr-o zona destul de nesigura anii trecuti.

Astfel se explica lipsa marilor jucatori internationali de pe piata petrolului din Romania. Investitiile in domeniul prelucrarii si distributiei de combustibili au depasit doua miliarde euro, pentru perioada urmatoare anuntandu-se si alte investitii de sute de milioane de euro.

Aceasta deoarece piata romaneasca a devenit interesanta, datorita cererii de titei care se va tripla pana in 2030.

Mai mult decat atat, cifra de afaceri a celor patru mari companii din domeniul petrolier va depasi cu usurinta in acest an patru miliarde euro, potrivit estimarilor analistilor si companiilor.

Ea reprezinta aproximativ sase procente din Produsul Intern Brut al Romaniei pe 2005, estimat la 72-73 miliarde euro.

Potentialul pietei romanesti este imens. Economia romaneasca consuma anual 5,3 milioane tone carburanti.

Pe langa carburanti, exista un consum de 7,3 milioane de tone de combustibili, folositi in industrie.

In prezent, extragem din subsolul romanesc 6 milioane tone de titei, adica aproximativ 50% din consum, ceea ce ne face dependenti de importuri.

In perioada 2002-2030, importurile Romaniei de titei se vor tripla. In rafinariile romanesti se proceseaza 12,8 milioane tone, din care 8,4 milioane tone carburanti, 2 milioane tone combustibil si 344.000 tone GPL.

Citeste si:  Noua miliarde de lei din munca la negru

Piata petrolului din Romania nu a atras mari investitori occidentali. Doar Shell si Agip au incercat sa patrunda pe aceasta piata. Daca pentru Shell a fost o experienta nefericita, Agip ramane inca un jucator activ, desi nivelul investitiilor si al statiilor companiei italiene este redus. Cei de la Agip au anuntat insa ca vor cumpara benzinarii de la particulari, pentru a-si dezvolta reteaua din tara noastra.

In ciuda pietei in crestere, anul trecut Shell s-a retras de pe piata romaneasca. Ea si-a vandut cele 58 de benzinarii pe care le mai detinea catre firma Mol, dupa ce cu un an inainte vanduse alte 23 catre aceeasi firma. Desi cei de la Shell nu au explicat niciodata in public clar adevaratul motiv al plecarii lor, surse de pe piata au afirmat ca acest lucru s-a datorat neliberalizarii pietei de carburanti dupa 1990. De atunci pana anul trecut, guvernele ce s-au succedat au folosit Petrom pentru a mentine preturi reduse ale benzinei si motorinei din ratiuni electorale, dar si pentru a nu inflama si mai mult inflatia.

Cea mai mare companie din domeniul petrolier este Petrom, privatizata anul trecut cu austriecii de la OMV. Petrom a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de 2,14 miliarde euro, in urcare cu 12,8% fata de 2003. Pe primul semestru, cifra de afaceri a societatii a fost de 1,25 miliarde euro, in crestere cu 16% fata de primele sase luni din 2004, iar profitul net s-a ridicat la 164 de milioane euro.

Petrom ramane lider de piata in Romania, cu o pondere de circa 35% din totalul vanzarilor ei de carburanti. Reteaua ei de distributie cuprinde circa 600 de unitati. Din acestea 50 vor fi inchise pana la sfarsitul acestui an. 250 din ele vor trece la un alt standard de calitate prin integrarea lor in reteaua de benzinarii OMV. Ele vor fi denumite PetrOMV. OMV vrea ca in timp sa externalizeze toate benzinariile Petrom prin diferite sisteme de franciza.

Citeste si:  Producătorii de electricitate folosesc din nou gaz

Grupul austriac OMV a intrat pe piata romaneasca in octombrie 1998 si opereaza o retea de 69 de statii de distributie de carburanti, sub marca proprie. Anul trecut, OMV a achitat MEC suma de 669 milioane euro pentru achizitia directa a unui pachet de 33,34% din actiunile Petrom si a participat cu alte 830 milioane euro la operatiunea de majorare a capitalului social prin care a dobandit participatia majoritara.

Grupul Rompetrol, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, a consemnat in 2004 o cifra de afaceri de 1,15 miliarde euro si un profit net de 7,7 milioane euro. Ritmul de crestere a afacerilor s-a situat peste cel atins de Petrom, respectiv 26,5%. In prima jumatate a anului, grupul a reusit o crestere de peste 67% a cifrei de afaceri consolidate fata de perioada ianuarie-iunie 2004, la 1,062 miliarde dolari, iar pentru tot anul 2005 estimeaza peste 2,1 miliarde. La nivelul grupului, cifra de afaceri in primele trei trimestre a ajuns la 1,808 miliarde dolari, cu un profit operational de 155 milioane dolari. Pana in prezent investitiile totale ale grupului Rompetrol se situeaza la 335 milioane euro. Din aceasta suma, 50 milioane reprezinta pretul platit pentru preluarea rafinariei Petromidia. 225 milioane au fost investiti in majorarea capitalului social si investitii tehnologice. Alte 20 milioane euro au fost investite in protectia mediului. Rompetrol va investi, in urmatoarea perioada, pana in 2008, circa 260 de milioane dolari, pentru cresterea capacitatilor de rafinare si pentru reducerea emisiilor de noxe. Societatea de distributie Rompetrol Downstream are 92 de benzinarii in proprietate si 152 in sistem de parteneriat.

Citeste si:  Speculatiile imobiliare sunt stimulate de Codul Fiscal

Mol Romania Petroleum Products a fost infiintata in anul 1995, fiind controlata in intregime de catre compania maghiara Mol Plc. Prin achizitia Shell, Mol a ajuns la o cota de piata de 12%. Romania a devenit a treia piata de desfacere a grupului Mol, dupa Ungaria si Slovacia. Grupul petrolier ungar Mol are ca obiectiv majorarea cotei detinute pe piata romaneasca a cabrurantilor auto la 20%, in functie de volumele comercializate, posibilitatile avute in vedere incluzand atat noi investitii, cat si achizitii. Vanzarile Mol au crescut in Romania in primele noua luni ale anului cu 102,5%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. La 30 septembrie Mol avea 137 de benzinarii in Romania. Estimarile Mol Romania indica pentru 2005 o cifra de afaceri de peste 300 milioane euro.

Lukoil detine circa 300 de statii de benzina in Romania, avand in proprietate si rafinaria Petrotel Ploiesti. Investitiile totale efectuate in Romania au depasit suma 500 milioane dolari, in perioada 1998 – 2005. Lukoil intentioneaza sa investeasca alte 120 de milioane dolari in domeniile procesarii titeiului si distributiei, in urmatorii doi ani. Compania Lukoil vizeaza o cota de piata in Romania de pana la 25%, urmand sa isi majoreze numarul de statii de distributie cu circa 100 de unitati, pana la 400 de benzinarii. (A.N.)

Autor: Adrian Nuta