Incepand cu jumatatea anului 2004, sapte firme alese cu ajutorului unui… “manual de operare” au beneficiat de 60 miliarde de lei, de la Administratia Fondului pentru Mediu pentru activitati de reciclare a deseurilor de ambalaje pet. Anul acesta insa, numarul acestor societati va creste, dar, de data aceasta, miza este cu mult mai mare. Guvernul a aprobat saptamana trecuta alocarea sumei de 180 miliarde de lei pentru “dezvoltarea sistemului de colectare a deseurilor de ambalaje pet postconsum si transformarea in fulgi sau cristale”. Reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu nu pot justifica cum mare parte dintre firmele care beneficiaza de asemenea finantari nerambursabile au inceput sa functioneze la jumatatea anului trecut, exact cand proiectul a fost pus pe picioare! Mai mult, firmele desemnate de catre fostul guvern beneficiaza in continuare si de generozitatea Cabinetului Tariceanu, fara ca reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu sa fi facut vreo verificare prealabila a modului in care au fost cheltuite aceste fonduri anul trecut. Societatile care care primesc finantare pentru reciclarea pet-urilor sunt Greentech SA – Buzau, Genial Company SRL – Oltenita, Geani Compes SRL – Buzau, Hans & Elena – Brasov, Auto Dacia SA – Pitesti, Clarinplast SRL – Vaslui si Green Pet Prod SRL Bucuresti.

Citeste si:  CosmOTE se relanseaza cu tarife in euro

Finantarea alocata de executiv in ultima sedinta de guvern va fi asigurata de la Administratia Fondul pentru Mediu si cuprinde atat colectarea selectiva, reciclarea, cat si tratarea deseurilor, angajament pe care Romania si l-a asumat fata de Uniunea Europeana, la Capitolul 22 – Protectia mediului inconjurator. Mihai Toti, directorul general al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), ne-a declarat ca “acum trebuie inceputa reinnoirea contractelor pentru ce s-a facut inainte. Pe baza contractelor existente, din ianuarie si pana acum, s-au eliminat din mediu 8.622 tone deseuri pet postconsum, iar pe baza contractelor pe care le vom mai semna, din aceeasi suma, vor mai fi eliminate aproximativ 3.900 tone deseuri”. In continuare insa, ramane in ceata modul cum s-a facut selectarea firmelor care beneficiaza de fonduri de stat nerambursabile. Cornel Brezuica, director in cadrul AFM, sustine ca nu are date, intrucat ocupa postul de numai opt luni, insa precizeaza ca “exista un manual de operare care are caracter de lege, in care sunt trecute toate exigentele; sunt conditii tehnice prin care se poate stabili daca firma isi poate duce la indeplinire obligatiile si, nu in ultimul rand, exista un contract individual”. Desi filtrele sunt aproape inexistente, iar sumele de bani chiar… consistente, in mod cu totul surprinzator, firmele nu prea se inghesuie la asemenea proiecte. “O astfel de finantare o poate primi orice societate care are instalatie de reciclare si indeplineste toate conditiile de mediu”, adauga Brezuica.

Citeste si:  Tintele presedintelui

“Care este problema?”

Potrivit site-ului oficial AFM, finantarile se fac pe o perioada de 12 luni, iar banii vin de la Administratia Fondului pentru Mediu, prin alocarea nerambursabila a sumei de 4.000 lei/kg deseuri de ambalaj pet postconsum colectat in vederea reciclarii. Cu toate acestea, Toti afirma ca “finantarea se face pe o perioada de 24 de luni”. Neconcordanta intre datele de pe site si declaratia sefului AFM pare sa fie de natura tehnica, din moment ce sase din cele sapte firme si-au prelungit contractele. “Care este problema dumneavoastra?! Primele contracte si-au prelungit finantarea, exista alte 10 pentru care am asteptat sa iasa hotararea de guvern, pe care le vom finanta, si mai exista inca 10-12 solicitari”. Potrivit oficialilor AFM, toate cele sapte firme si-au prelungit contractele pana in… 2006, mai putin societatea Hans&Elena. Dupa ce s-au inaintat transele, s-au intocmit contractele de prelungire, mai putin pentru Hans&Elena, care nu a facut-o din motive obiective: a fost afectata de inundatiile din ultima perioada, spune Toti. Cu toate acestea, potrivit Ministerului de Finante, la 31 iulie 2005, aceasta firma acumulase datorii consistente la bugetul de stat, la cel al asigurarilor pentru sanatate si cel al asigurarilor pentru somaj, toate obligatiile fiind in executare silita.

Citeste si:  "O sa fie cutremur in lumea politica"

Cu privire la “coincidenta” dintre data la care a inceput proiectul de finantare si cea de infiintare a unor firme beneficiare, Toti declara ca “nu am de unde sa stiu cand au fost infiintate firmele, iar daca este asa, in conditiile in care exista conditii de eligibilitate si au utilaje, nu ma deranjeaza!”. Trebuie ca una dintre firmele care se ocupa de reciclarea pet-urilor – Clarinplast SRL -, infiintata anul trecut, cu putin timp inainte de derularea afacerii, este controlata de conducerea unui cotidian local din Vaslui.

Autor: Mihaela Barbu