Vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European si membru al Comisiei de politica interna din Parlamentul European, Jan Marinus Wiersma, este de parere ca disensiunile dintre coalitie si opozitie macina aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Wiersma a spus intr-un interviu acordat BBC ca atmosfera din Parlamentul European privind aderarea Romaniei si a Bulgariei este critica si a indemnat guvernul roman sa se concentreze asupra realizarii reformelor in vederea aderarii, pentru ca pierde prea mult timp cu schimbarile regulamentelor parlamentare: “S-a pierdut deja timp atat in Bulgaria, din cauza alegerilor si a complicatiilor privind formarea noului guvern, cat si in Romania, din cauza luptelor din interiorul coalitiei si cu opozitia”, a spus Wiersma.

Ca reactie la plangerile inaintate de PSD la Bruxelles, in care acestia acuza neconstitutionalitatea schimbarilor propuse de coalitie, socialistul din Parlamentul European a luat partea opozitiei. El a apreciat ca pentru o buna functionare a democratiei parlamentare, guvernele de coalitie trebuie sa respecte opozitia si a atentionat ca “ceea ce incearca acum sa faca coalitia va putea si PSD sa le faca atunci cand va reveni la putere”. Wiersma a completat ca fortele politice din Romania ar trebui sa inceteze cu luptele interne si sa se concentreze asupra prezentarii in octombrie a unui raport pozitiv Comisiei Europene: “Nu e foarte util ca tocmai acum Romania sa piarda prea multa vreme cu disensiunile interne, care creeaza imaginea unei tari divizate”, a spus acesta.

Citeste si:  Buricul pamantului de la Ceamurlia

Viceliderul grupului socialist considera ca tensiunile din interiorul PSD sunt cauzate de structura care a servit intereselor lui Ion Iliescu si s-a declarat multumit de alegerea lui Mircea Geoana ca presedinte. “Partidul trebuie sa se modernizeze, pentru ca atat Romania, cat si Internationala Socialista au nevoie de un partid social-democrat cu functionare transparenta”, a adaugat Wiersma. Personal, Jan Marinus Wiersma s-a declarat optimist privind aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007.