Gripa aviara este prezenta in Romania. Suspiciunea privind privind infectarea pasarilor din localitatea tulceana Ceamurlia de Jos cu virusul gripei aviare a devenit o certitudine ieri, dupa ce echipa mixta de experti a anuntat ca virusul H5 al gripei aviare a fost identificat in doua esantioane provenind de la doua pasari, din Delta Dunarii.

Probele au fost trimise ieri dupa-amiaza la Londra, unde se va stabili daca virusul izolat este de tipul H5N1, deci este transmisibil la om. Intre timp, Comisia Europeana a anuntat ca retine ipoteza ca virusul gripei aviare descoperit in Romania sa fie de tipul H5N1, ca si cel din Turcia, pana cand va primi confirmarea sau infirmarea din partea laboratoarelor de analiza. Ca prim efect, Comisia a decis ieri sa interzica importurile de produse avicole provenite din Romania, interdictie ce ar putea fi mentinuta timp de sase luni.

Analizele efectuate in Romania au confirmat prezenta unui virus al gripei aviare, a anuntat in cursul noptii trecute Comisia Europeana. “A fost izolat un virusul de tipul H5 la Laboratorul de referinta al Institutului de Diagnoza pentru Sanatatea Animalelor din Bucuresti”, a anuntat ieri dimineata si ministrul roman al Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Virusul care se transmite la om este de tipul H5 N1, astfel ca la Londra, unde au fost trimise esantioanele prelevate urmeaza sa se decida si subtipul acestuia. Pana atunci insa, ministrul Agriculturii impreuna cu membrii Comandamentului Antiepizootic central au dispus accelerarea uciderii si incinerarii tuturor pasarilor domestice din localitatea tulceana Ceamurlia de Jos si masuri suplimentare de supraveghere pe o raza de 10 kilometri de la focar.

Oamenii sunt obligati sa-si tina pasarile domestice inchise in curti si nu au voie sa le mute dintr-un loc intr-altul. Pe langa Ceamurlia de Jos, unde se mentine carantina, au intrat sub supraveghere alte opt sate din imprejurimi: Ceamurlia de Sus, Boia, Panduru, Lunca, Baia Dobrogea, Visina, Halta Codru si Caugagia. In Ceamurlia de Jos, operatiunea de sacrificare a pasarilor trebuie sa se incheie astazi.

Prefectul judetului Tulcea, Lefter Chirica a cerut ieri militari care sa-i ajute pe medicii veterinari sa adune pasarile din curtile oamenilor. In plus, in fiecare localitatea tulceana unde s-au semnalat cazuri de pasari moarte, s-au instalat filtre. Desi nu exista o confirmare oficiala, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, Nicolae Stefan nu exclude posibilitatea ca oamenii sa fi contactat virusul gripei aviare. “Este posibil ca oamenii din localitate sa fi contactat virusul gripei aviare”, a declarat pentru Mediafax Nicolae Stefan. Acesta a precizat ca virusul gripei aviare(H5N1) nu se transmite la om, insa in prezenta virusilor gripei umane constituie un hibrid patogen pentru om. Ca prima masura de protectie, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala recomanda populatiei sa se vaccineze si sa ia antivirale.

CE a interzis importurile din Romania

In ciuda acestor asigurari, Comisia Europeana a anuntat ieri ca interzice importul de pasari si produse avicole din Romania. Interdictia ar putea ramane valabila timp de sase luni, conform regulilor Uniunii Europene.

Interzicerea importurilor da o grea lovitura producatorilor romani de carne si preparate din pasare care se tem ca dupa sase luni de absenta, cu greu isi vor mai putea face loc pe pietele din Uniunea Europeana, unde isi livrau produsele.

Interzicerea importurilor pe o perioada de sase luni va avea ca efect pierderi de circa 10 milioane de euro, ne-a spus ieri Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania. Producatorii nu sunt ingirjorati doar de pierderile provocate de interzicerea exporturilor, ci si de scaderea dramatica a vanzarilor interne.

“Fata de 30 septembrie, acum vanzarile de produse avicole au scazut cu aproape 50%. Daca aceasta cadere se va mentine timp de trei luni, atunci pierderile firmelor de specialitate se vor ridica la aproximativ 50 milioane de euro”, a adaugat Van.

Acesta spera intr-o revigorare a vanzarilor in conditiile in care nu exista nici un risc de imbolnavire in cazul achizitionarii de pui, oua sau preparate din carne de pasare, cu certificat sanitar-veterinar.

Capitala ia masuri de precautie

Gripa aviara i-a speriat si pe edilii Capitalei. Ieri, primarul general Adriean Videanu a anuntat ca la nivelul Bucurestilor s-a constituit un comandament antiepizootic ale carui decizii devin obligatorii pentru toate institutiile situate pe teritoriul Municipiului Bucuresti. Directorul executiv al comandamentului, dr. Constantin Savu, a anuntat ca “pe o perioada determinata, va fi suspendata comercializarea pasarilor vii, iar targurile de animale vor fi interzise”. “Medicii veterinari au fost instruiti sa urmareasca originea carnii de pasare si a oualor. Ei vor efectua si analize sanitar-veterinare pentru animalele provenite din judetul Ilfov”, a declarat Savu. Primarul general a cerut bucurestenilor sa-si faca aprovizionarea numai din unitati avizate din punct de vedere sanitar-veterinar. Alte masuri preventive anuntate de primarie au fost: limitarea circulatiei spre si dinspre Bucuresti, marirea stocului de substante dezinfectante, monitorizarea starii vanatului si prelevarea de probe de la acesta, examinarea cadavrelor de pasari salbatice, instituirea filtrelor sanitar-veterinare in diverse puncte ale orasului. Dr. Luminita Velea, din cadrul DSP Bucuresti, a spus ca sunt disponibile la nivelul Capitalei 20.000 de doze de vaccin antigripal care va fi administrat, la cerere, persoanelor din zonele inundate ale Capitalei. “Dozele ramase vor fi redirectionate catre grupele de populatie de regula mai expuse virusului gripal uman, precum si echipelor de interventie”, a declarat Velea. Ea a adaugat ca cele doua spitale de boli infectioase din Bucuresti sunt pregatite sa faca fata unei eventuale epidemii de gripa umana si ca, la nevoie Spitalul Tunari isi va mari capacitatea de izolare pentru a-i putea primi pe eventualii bolnavi.

Autor: Mihaela Balea, Liana Anghelescu