In primele 10 luni ale acestui an, importurile au atins cifra de 1,59 miliarde de euro, in timp ce exporturile abia au atins nivelul de 548 milioane de euro. Prin urmare, Romania a importat de 2,9 ori, valoric, mai mult decat a exportat. Potrivit datelor statistice puse la dispozitie de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in acest an, Romania nu si-a putut asigura nici macar consumul intern de ceapa, usturoi, praz sau de alte legume aliacee, importurile in acest caz ajungand la 6,4 milioane de euro, in timp ce exporturile abia s-au situat la ridicola suma de 14.700 euro. In schimb, ne situam excelent la exportul de magari, catari, atat vii, cat si sub forma de carne. Nu se poate invoca negativ importul de produse care nu pot fi produse in Romania, precum citricele, chiar orezul, mirodeniile sau anumite produse de lux, pentru care piata este in crestere, ci cazul produselor traditionale. In cazul graului, balanta este aproape echilibrata, exportul fiind cu circa 600.000 euro mai mare ca importul.

Datele statistice pe primele 10 luni privind comertul romanesc cu produse agroalimentare demonstreaza stadiul inapoiat al agriculturii din Romania, aspect cel mai bine demonstrat de puternicul dezechilibru al balatei comerciale in acest domeniu, desi guvernul a subventionat masiv sectoare importante din agricultura, doar in cazul zootehniei, in anul 2005, ajutoarele de la stat atingand 3.000 miliarde de lei vechi. Atat Comisia Europeana, cat si MAPDR au sesizat aspectul, astfel ca prin Programul Fermierul, dar si prin alte scheme de finantare, se spera la reechilibrarea in timp a balantei comerciale in domeniu.

Citeste si:  BNR: Investitiile straine, in crestere

In domeniul produselor de origine animala, procentual se sta cel mai rau, rezultand ca Romania a importat de 3,4 ori mai mult decat a exportat, valoarea importurilor fiind de 520,7 milioane de euro, in timp ce exporturile abia au atins suma de 153 milioane de euro. In acest domeniu, cel mai bine s-a situat exportul de oi si capre, caz in care, valoric, am exportat de circa 229 ori mai mult decat am importat, exportul atingand suma de 57 milioane de euro. “Campioni” am fost si la exportul de magari, catari si cai, vii, caz in care exportul a atins cinci milioane de euro, in timp ce importul abia a depasit 100.000 de euro. Ca o curiozitate, in medie, kilogramul de magar romanesc e mai ieftin decat cel importat cu circa 20%, dar probabil ca este vorba de material genetic valoros. Rezultate notabile s-au inregistrat si in cazul exportului de alte animale vii, miere, branzeturi si casuri, dar sumele sunt relativ modeste, mergand de la 7,6 milioane de euro in cazul mierii pana undeva in jurul a 11 milioane in cazul celorlalte doua categorii de produse. In rest, cu cateva exceptii nesemnificative, in cazul tuturor celorlalte 41 de categorii de produse de origine animala, balanta a fost puternic dezechilibrata in favoarea importurilor. Spre exemplu, in cazul smantanii concentrate sau neconcentrate, importurile au fost de circa 7,2 milioane de euro, dar exporturile abia au depasit 3,3 milioane de euro. In cazul pestelui congelat, exclusiv sub forma file, situatia e chiar catastrofala, importul atingand 31,6 milioane de euro, in timp ce exportul nu a depasit 180.000 de euro. Si exemplele ar putea continua.

Citeste si:  Cadrul legislativ pune piedici importante restructurarii agriculturii

Doar la 26 de categorii de produse vegetale balanta este pozitiva

In cazul produselor vegetale stam, valoric, cu adevarat catastrofal, in sensul ca am importat astfel de produse in valoare de 1,07 miliarde de euro, in timp ce exporturile s-au situat in jurul a 396 milioane de euro, rezultand ca importam de 2,7 ori mai mult decat exportam. Practic, din 153 de pozitii, doar in cazul a 26 de categorii de produse balanta este pozitiva, adica, exportul depaseste valoric importul. Statistica arata implacabil ca agricultura romaneasca nu reuseste nici macar sa asigure consumul intern de ceapa, usturoi, praz si alte legume din aceasta categorie, caz in care importul a fost de circa 6,4 milioane de euro, in timp ce exportul a atins ridicola suma de 14.700 de euro. Chiar si morcovi, napi si sfecla rosie am importat de nu mai putin de 2,8 milioane de euro, in timp ce exportul a fost aproape nul, situat in jurul a 17.000 de euro.

Citeste si:  CSM, contra la Monica Macovei

Cel mai performant sector din categoria vegetalelor s-a dovedit a fi productia de ulei din floarea-soarelui, exportul in acest caz atingand aproape 40 milioane de euro, in timp ce importul s-a situat la un nivel modest, de doar cinci milioane de euro, rezultand un raport foarte bun. Si comertul cu seminte de floarea-soarelui a avut un bilant bun, exportul fiind de circa 37 milioane de euro, dar importurile s-au ridicat, totusi, la 17,6 milioane de euro. Desi conditiile din acest an nu au fost dintre cele mai bune, pe fondul calitatii recunoscute a acestui produs, exportul de vin din struguri proaspeti, sau invechit, a atins 15 milioane de euro, in timp ce importul a fost inferior sumei de 4,4 milioane de euro.

Din randul cerealelor, balanta cea mai buna o inregistreaza comertul cu porumb, unde am exportat de 35 milioane de euro, importurile fiind de doar 9,5 milioane de euro.

Autor: Petre Porea