“Cea mai geroasa noapte din ultimii 25 de ani a ucis deja sapte oameni, iar mai multe persoane au fost internate cu degeraturi. Meteorologii au avertizat ca in urmatoarele zile temperaturile din termometre vor scadea pana la minus 31 de grade Celsius.”

Prima noapte siberiana a facut deja primele victime. Ieri, pana la inchiderea editiei, sapte oameni au murit in judetele Vrancea, Bacau si Arad. Un barbat de 51 de ani din judetul Bacau a fost gasit inghetat pe un drum din Vrancea. Barbatul a fost gasit pe marginea strazii, in soc hipotermic. El a decedat la Spitalul Panciu, acolo unde a fost transportat pentru a i se acorda ingrijiri medicale. Din verificarile efectuate de politisti a reiesit ca barbatul se numea Sandel Chetrau si locuia in comuna bacauana Caiuti. Venit sa-si caute un loc de munca, barbatul nu a gasit adapost pe timpul noptii si a murit de frig. Noaptea geroasa a facut trei victime si in randul populatiei bacauane. Cel mai recent caz din aceasta regiune este tot al unui barbat in varsta de 50 de ani. Victima a fost gasita duminica, pe un pat improvizat dintr-o ghena de gunoi. Si in municipiul Arad, temperaturile siberiene au facut victime. Cadavrul unui barbat a fost descoperit intr-un autoturism abandonat, politistii banuind ca este vorba despre un om al strazii. Medicii sositi la fata locului nu au mai putut decat sa constate decesul. Barbatul era inghetat complet, astfel ca politistii nu au reusit nici sa-i ia amprentele, pentru ca degetele ii erau inclestate de frig.

Citeste si:  Din toamnă, firmele ar putea scăpa de impozitul forfetar

Navigatia in porturile maritime este suspendata

La Constanta, gerul a paralizat, ieri, activitatea in porturile maritime si in santierele de constructii. Potrivit specialistilor Centrului Regional de Meteorologie, ieri dimineata, la Constanta s-au inregistrat minus 17 grade Celsius, o astfel de temperatura scazuta nemafiind inregistrata aici din anul 1981. Si porturile Midia-Navodari si Mangalia au fost inchise din cauza vantului puternic si a vizibilitatii reduse. Capitania Portului Constanta a transmis si un avertisment de furtuna. Vantul care bate in rafale, cu peste 70 km la ora, a produs valuri de sase metri in largul Marii Negre. Traficul fluvial pe Canalul Dunare-Marea Neagra a fost de asemenea restrictionat. Potrivit reprezentantilor Administratiei Canalelor Navigabile, masura a fost impusa doar convoaielor de baraje si unitatilor fluviale, iar traficul pentru navele maritime se desfasoara in conditii de iarna. Ieri au fost stationate pe Canal, in diferite porturi, patru convoaie, iar alte trei asteptau ecluzarea.

Conform legislatiei muncii, in cazul in care temperaturile coboara sub minus 20 de grade, angajatorii sunt obligati sa asigure fiecarui salariat un litru de ceai pe zi sau sa reduca programul de lucru.

Citeste si:  Averile celor 793 de miliardari din lume, in crestere fata de anul trecut

Temperaturi de minus 31 de grade Celsius

Valul de ger naprasnic, care vine dinspre Siberia, pune stapanire pe regiuni din ce in ce mai extinse ale tarii. In Bucuresti se inregistrau ieri dimineata minus 20 de grade Celsius, iar la Vaslui, minus 22 de grade. Meteorologii au avertizat ca si in urmatoarele zile se vor inregistra temperaturi foarte scazute, pana la minus 25 de grade, in nordul Moldovei, iar in zonele depresionare si in dealurile subcarpatice, iar din cauza vantului, in Dobrogea si Baragan, temperaturile vor ajunge pana la minus 31 de grade.

Camere speciale pentru boschetari

Persoanele fara adapost vor fi gazduite in camere speciale amenajate in spitalele judetene si de urgenta pentru acordarea de asistenta medicala pe o perioada mai lunga. Ministerul Sanatatii a solicitat acest lucru autoritatilor sanitare in urma temperaturilor scazute inregistrate in ultimele zile, precum si a prognozelor meteo nefavorabile. Medicii recomanda evitarea pe cat posibil a iesirilor in aer liber, in special pentru persoanele care sufera de afectiuni cardiace sau respiratorii, precum si restrangerea activitatii in gradinite si scoli.

Citeste si:  Siveco ofera gratuit ghiduri si lectii interactive

Autor: Andreea Dancu