Pentru unii, Internetul a devenit o dependenta, afectandu-le in mod advers viata si viata familiilor lor.
Desi nu este definit ca o adevarata dependenta, multi oameni sufera de consecintele obsesiei legate de lumea online, avertizeaza dr. Diane M. Wieland, care trateaza pacienti cu dependenta fata de calculator.
Pentru multe persoane, Internetul poate promova comportamente de dependenta si relatii interpersonale pseudo-intime, dupa cum afirma dr. Wieland in revista Perspective in Ingrijirea Psihiatrica. “Asemenea contacte in spatiul virtual ar putea avea ca rezultat tulburari precum relatii virtuale care pot evolua in infidelitate maritale online (cybersex) sau comportamente de sexualitate compulsiva online”, a scris aceasta.
“Obsesia si setea de calculator pot rezulta in neglijarea relatiilor personale reale pana la punctul de divort”, spune Wieland.
Prevalenta dependentei de Internet este greu de masurat in acest moment. Extrapoland ratele de prevalenta ale altor dependente, dr. Wieland crede ca intre 5-10% dintre utilizatorii Internet vor dezvolta dependenta.
Semnele si simptomele dependentei de Internet includ o desconsiderare generala pentru sanatate si aspect; privarea de somn datorita petrecerii unui timp indelungat online; scaderea activitatii fizice si a interactiunii sociale cu alte persoane. Ochii uscati, sindromul tunelului carpien si miscari repetitive ale mainilor si degetelor sunt de asemenea comune.
Multi dependenti de Internet au un istoric de depresie, abuz de alcool sau droguri si anxietate.
“Negarea este foarte puternica in randul dependetilor de Internet, care sustin ca nu pot fi dependenti de o masina”, noteaza Wieland. Raspunsul “inca un minut” cand sunt rugati sa iasa de pe Internet este similar celui unui alcoolic care spune ca renunta “dupa inca un pahar”.
Persoanele care suspecteaza ca ar putea fi dependente de Internet, pot efectua un test prezentat in cartea “Caught in the Net – How to Recongnize the Signs of Internet Addiction and a Winning Strategy for Recovery”, scrisa de Kimberly S. Young.
Terapiile de comportament cognitiv, deseori combinate cu psihoterapie si medicatie precum antidepresive sunt utilizate in tratamentul dependentei de Internet. Familia si consilierea maritala, precum si suportul de grup sunt de asemenea utile atunci cand este implicata infidelitatea maritala online.