Societatea civila cere aplicarea cotei unice de impozitare si in cazul proprietatilor. Ministrul Finantelor intentioneaza sa introduca o cota progresiva. In prezent, impozitul este unul regresiv. Proprietarii de case scumpe platesc la stat un procent mai mic din valoarea locuintei.

Societatea Academica Romana (SAR) propune intr-un raport impozitarea proprietatilor imobiliare in functie de valoarea de piata a constructiei sau terenului. Directorul executiv SAR, Sorin Ionita, propune ca unica solutie corecta pentru impozitul pe bunurile imobile calculul in functie de pretul de piata al acestora, la care se adauga o cota unica de impozit, indiferent de valoare.

Solutia pe care o ofera directorul SAR vine pentru a rezolva problema impozitarii celor cu proprietati peste medie, despre care ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a sustinut ca platesc impozite prea mici fata de valoarea averii lor. De aceea, ministrul Ionut Popescu propune ca si cei care au case mai mari de 100 de metri patrati sa plateasca un procent mai mare de impozit.

Citeste si:  „Ultimatumul“ Rusiei ameninta proviziile de gaze naturale ale Europei

Potrivit ministrului Finantelor, si cei care au masini cu motorizari de peste 2.000 de centimetri cubi vor plati impozite mai mari, acestea fiind considerate a fi produse de lux. Cu toate acestea, impozitarea in functie de capacitatea cilindrica risca sa stirneasca situatii bizare. Astfel, o masina mai veche, cu o capacitate cilindrica mai mare, ar putea fi considerata „de lux“, desi valoarea ei pe piata este de doar citeva mii de euro. Pe de alta parte, exista autoturisme care costa zeci de mii de euro, dar a caror capacitate cilindrica nu depaseste 1999 de centimetri cubi si care vor scapa de taxa pe lux.