Stresat si vizibil iritat de intrebarile moderatorului, Tariceanu a incercat luni seara, intr-o emisiune de pe TVR 1, sa-l puna la punct pe Basescu. Astazi cei doi urmeaza sa se intilneasca la Cotroceni.

„Locul in care guvernul primeste critici din partea puterilor statului este Parlamentul“’, si-a exprimat Tariceanu nemultumirea fata de criticile repetate ale lui Basescu la adresa guvernului, luni seara, la TVR 1. Cu o voce iritata, premierul a respins toate opiniile si proiectele sefului statului pe care chiar l-a blamat pentru ca nu a adus probe despre posibila coruptie din guvern: „Astept ca toate afirmatiile (n.r. ale lui Basescu privind grupurile de interese) sa fie sustinute cu elemente concrete’’.

Suparat ca nu a fost consultat

Vocea premierului liberal a devenit usor stridenta cind moderatorul Rodica Culcer l-a intrebat daca sustine ideea lui Basescu privind un Parlament unicameral si modificarea Constitutiei. Dupa ce s-a plins ca seful statului nu s-a sfatuit cu el pe acest subiect, Tariceanu a comentat: „Constitutia nu se modifica precum legea societatilor comerciale. PNL are o pozitie care a fost afirmata din 1990, in care rolul celor doua Camere este diferit si separat”. Mai mult, premierul a sugerat ca agenda lui Traian Basescu, impunerea unui Parlament unicameral, nici macar nu raspunde agendei guvernului sau agendei publice. Intr-un singur punct ar fi de acord Tariceanu sa se modifice Constitutia: sa se desfiinteze „paralelismul intre cele doua puteri executive’’, Presedintie si guvern.

Citeste si:  Comunicatiile au dat la buget de 30 de ori mai mult decat au primit

Tariceanu a precizat ca nu se va duce simbata la Cotroceni, unde seful statului a invitat toti liderii partidelor parlamentare la consultari privind crearea Parlamentului unicameral. In schimb, premierul a copiat modelul Basescu si i-a invitat pe aceeasi lideri politici joi, la Palatul Victoria, pentru a discuta despre problemele integrarii si blocajul parlamentar. Decizia premierului a fost anuntata public inainte sa fie decisa in PNL. „Nu stiu despre aceasta, pe linie de partid nu am fost anuntati”, ne-a declarat secretarul general Dan Motreanu. sustinea ca nu este la curent cu declaratiile televizate ale sefului sau pe linie de partid. •

Basescu e foc pe liberali

Presedintele Traian Basescu este decis sa nu schimbe data consultarilor cu partidele din cauza cererii de aminare venita din partea PNL. Dupa cum ne-au declarat surse din Administratia Prezidentiala, seful statului „nu va schimba data consultarilor cu PNL, avind in vedere ca, pentru ziua de vineri, are o agenda foarte incarcata in interiorul palatului, iar duminica se va deplasa la Iasi pentru intrevederea cu omologul sau moldovean, Vladimir Voronin”. Aceleasi surse ne-au indicat faptul ca presedintele este iritat de atitudinea liberalilor si ca vrea sa le spuna in fata acest lucru, daca vor accepta sa vina la consultari la data stabilita de el. In cursul zilei de astazi, presedintele si premierul, ne-au precizat surse prezidentiale si guvernamentale, vor avea o intrevedere in cadrul careia vor discuta prioritatile Aliantei D.A. si ale coalitiei majoritare in ceea ce priveste agenda parlamentara si cea guvernamentala. Conform surselor citate, seful statului este interesat, deopotriva, de stadiul combaterii efectelor inundatiilor, dar si de stadiul demersului pentru schimbarea celor doi presedinti ai Parlamentului. Presedintele pare sa nu aiba de gind sa-i faca reprosuri politice lui Tariceanu, in cadrul intrevederii de astazi, el insistind ca nemultumirile sale sa fie exprimate in fata intregii delegatii liberale.

Citeste si:  Italia schimbă modul de calcul al facturii de gaz

Autori: Ada Mesesan, Laura Ciobanu