Absolventii romani de facultate sunt mai motivati si mai optimisti in ceea ce priveste viitorul decat cei din Germania. Ei si-au facut un scop din a se realiza in strainatate, in special in SUA unde considera ca au cele mai multe sanse sa-si gaseasca „slujba ideala“, arata un studiu efectuat de institutul de cercetare TNS Infrarest.
Romanii sunt in acelasi timp si mult mai pretentiosi, ei respingand cu hotarare varianta realizarii profesionale in state din Orientul Indepartat. 82,5% dintre romani nu s-ar duce in China nici daca acolo li s-ar oferi „slujba ideala“, in timp ce aproape jumatate din absolventii de facultate din Germania (45,7%) ar accepta „slujba ideala“ in China. Dupa realizarea a doua cercetari in Germania in luna iulie, TNS a chestionat 998 de absolventi de facultate din Romania. Astfel, 61% din absolventii romani chestionati au bifat pentru optiunea SUA „sigur“ sau „mai degraba da“, in timp ce numai 17, 8% au bifat pentru optiunea SUA „mai degraba nu“, respectiv „cu siguranta nu“. Si pentru Germania ar opta mai mult de jumatate dintre cei chestionati. China, Rusia sau Ucraina sunt respinse vehement de mai bine de trei sferturi dintre studentii romani. Motivele cel mai des invocate ar fi distanta mare de casa, necunoasterea limbii sau diferentele culturale, invocate de altfel si de colegii din Germania, care sunt totusi mult mai flexibili cand este vorba de „slujba ideala“. „Pozitia sceptica de respingere fata de un post intr-o tara din Est are un impact negativ asupra planificarii carierei in cadrul unei firme internationale.
Temerile subliminale ar putea fi demontate prin acumularea de cunostinte referitoare la alte culturi – sarcina ce revine scolilor si universitatilor“, spune Thomas Sattelberger, directorul de resurse umane al furnizorului german de subansamble auto „Continental AG“, care a comandat studiul. Compania a angajat in acest an 200 de absolventi romani la Sibiu si ofera, anual, peste 50 de locuri de practica in locatiile din Romania. Studiul mai arata ca absolventii romani cred ca beneficiaza de o pregatire preponderent buna comparativ cu cea internationala dar spun ca le lipseste experienta practica. Numai 1,7% din tinerii chestionati participasera la o practica in strainatate, in timp ce 43% nu acumulasera, nici macar in tara, experienta practica. „Trebuie schimbat ceva in acest sens, altfel, pe termen lung, absolventii nu pot fi competitivi pe plan international“, a spus Sattelberger. 73% din cei chestionati sunt increzatori sau foarte increzatori in ceea ce priveste sansele lor in cariera si numai 4,4% sunt putin sau deloc increzatori. In cazul absolventilor germani, 63,1% sunt „mai putin optimisti“. Aceasta cu toate ca romanii studiaza mai putin decat colegii lor din Germania. Durata studiilor universitare este, in medie, de 7,9 semestre in Romania, fata de Germania, unde majoritatea absolventilor termina facultatea dupa 9,2 semestre.
Autor: Ana-Maria Vieru