Ultima saptamana a adus o revenire importanta pentru titlurile BRD-Groupe Societe Generale. Dupa caderile din saptamana precedenta, aprecierea saptamanala de 6,43% pana la ultimul pret de 18,2 RON/actiune. Aprecierea titlurilor BRD a contribuit la evolutia pozitiva a indicatorilor bursei, banca ocupand prima pozitie in topul lichiditatii bursei cu o pondere de 16,3 de procente. In schimb, actiunile emise de Banca Transilvania (TLV) si-au pastrat aceleasi coordonate de la inceputul lunii februarie. Cotatia titlurilor TLV a oscilat intre 1,48 RON si 1,5 RON, valoarea schimburilor ocupand a doua pozitie in topul lichiditatii, ponderea in totalul Bursei fiind de 12,36%.
Segmentul bancar a dominat piata, cu actiunile celor doua mari banci listate s-a facut aproape o treime din piata, apreciaza analistii de la Prime Transaction. BRD s-a impus pe primul loc cu ajutorul unor tranzactii Deal, efectuate vineri 24 martie, ce au totalizat 458 mii actiuni la pretul de 18 RON/actiune. In piata principala, actiunile BRD au avut o evolutie foarte buna, o revenire importanta dupa scaderile din prima parte a lunii. Cursul a reusit sa revina peste pragul de 18 RON. De la BRD se asteapta rezultatele financiare, anuntate pe data de 29 martie, astfel ca investitorii optimisti pot crea un val de entuziasm in piata.
Cu toate ca Banca Transilvania a anuntat majorarea capitalului capital social, cotatia acestui emitent a ramas la nivelul la care s-a fixat acum doua luni. Banca Transilvania propune majorarea capitalului social cu 65,93% din rezervele constituite din profitul net al anului 2005 si din primele de emisiune din majorarea anterioara si din noi aporturi. Astfel, actionarilor de la data de inregistrare (propusa pentru 12 mai 2006), fiecare 1.000 de actiuni detinute le da dreptul de a primi 509 actiuni gratuite si de a subscrie 150 de actiuni la un pret preferential de 0,35 RON/actiune. Stagnarea cotatiei TLV poate fi considerata un fapt pozitiv, in contextul in care piata a scazut in aceasta perioada, mai ales daca se tinte cont de scaderea generala a pietei.

Autor: Anca Vlada