Dupa falimentul mai multor banci regionale din SUA din ultimele luni, economistul sef al Fondului Monetar International (FMI) a declarat marti ca Europa este “vulnerabila”, desi bancile sale par “solide”.

“Europa este vulnerabila pentru ca uniunea bancara nu este completa”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas la Paris, in cadrul unei reuniuni organizate de Asociatia jurnalistilor economici si financiari (Ajef).

“Nu avem inca o uniune a depozitelor: inseamna ca Franta este responsabila pentru propriile banci, Germania este responsabila pentru propriile banci daca exista un soc in ceea ce priveste garantarea depozitelor”, a explicat Gourinchas.

Cu toate acestea, “suntem indreptatiti sa ne punem intrebari cu privire la capacitatea tarilor (europene) de a se ocupa de propriile banci in cazul unui soc bancar major”, asa cum au facut autoritatile americane dupa falimentele Silicon Valley Bank, Signature Bank si First Republic.

Rezerve mari de capital pentru bancile europene

Marjele financiare ale guvernelor europene pentru salvarea bancilor care dau faliment sunt limitate, dupa cheltuielile publice mari de la pandemia Covid-19.

FMI “este un pic ingrijorat de aceasta instabilitate bancara, pentru ca, odata ce investitorii devin nervosi in legatura cu institutiile financiare, exista intotdeauna posibilitatea unor miscari de piata care scapa de sub control si care nu sunt foarte bine controlate”, a argumentat Gourinchas.

Cu toate acestea, bancile europene au “rezerve de capital mai mari” decat cele americane si au fost supuse unor teste de stres “mai riguroase” decat in Statele Unite, a dat acesta asigurari.

“In zona euro, nicio banca importanta nu a avut probleme”, a spus el, cu exceptia Credit Suisse, “o banca care are probleme de mult timp”.

Europa “are banci mai puternice, dar mai putine instrumente (decat SUA) pentru a raspunde” la eventualele dificultati ale acestora, a spus dl Gourinchas.

Ramane de vazut ce se va intampla pe viitor cu bancile europene.

 

Sursa: https://www.moneyvox.fr/banque/actualites/92789/instabilite-bancaire-europe-n-est-pas-tiree-affaire