Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a dovedit a fi, luna trecuta, deosebit de atractiva, nu doar pentru romani, ci si pentru straini. Potrivit datelor furnizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), investitiile straine, orientate catre piata de capital romaneasca, au insumat, in iulie 2005, 84,5 milioane de lei noi, in conditiile in care s-au retras din piata doar 20,9 milioane de lei noi. Si de data aceasta, jucatorii nerezidenti de pe piata bursiera autohtona au preferat actiunile si nu obligatiunile.
In perioada analizata, strainii au cumparat 108,7 milioane de titluri tranzactionate la BVB si doar 3,1 milioane de obligatiuni. Posesorii de actiuni au vandut doar ceva mai mult de un sfert din titlurile achizitionate, mai exact 30,8 milioane de titluri, in timp ce proprietarii de obligatiuni au vandut cam tot ceea ce au cumparat la un moment dat, mai exact, 3 milioane de obligatiuni.
Cel mai rentabil sector pentru straini a fost cel al extractiei de hidrocarburi, investitiile insumand aici peste 42 de milioane de lei. Austriecii sunt si de data aceasta cei mai consecventi si activi investitori la BVB.
Ca si in luna iunie, si in iulie ei au introdus in piata cele mai mari fonduri, astfel ca, in perioada analizata, valoarea investitiei a fost de 31,5 milioane de lei, aproape o treime din total. Din aceasta suma, s-au retras doar 1,3 milioane de lei, fapt ce arata ca investitiile provenite din Austria nu sunt conjuncturale, ci, mai degraba, pe termen lung. De altfel, cea mai mare suma a fost investita in sectorul extractiei hidrocarburilor, sector din care face parte Petrom, a carui actionar majoritar este compania austriaca OMV. Austriecii au mai fost interesati de intermedierile financiare, in care au investit peste 4 milioane de lei.
Cel mai rentabil sector pentru straini a fost cel al extractiei de hidrocarburi.
Dupa Austria, investitii mai consistente au provenit din Statele Unite, Suedia, Cipru, insulele Cayman si Grecia. Desi americanii au vizat mai multe sectoare comparativ cu austriecii, investitia lor a fost mai mica, ridicandu-se la doar 13,2 milioane de lei. Asemanator insa cu Austria, SUA nu a retras din piata mai mult de 1,3 milioane de lei. Extractia hidrocarburilor a constituit si pentru americani zona cea mai profitabila, astfel ca, cea mai mare parte a investitiei totale, mai exact 12 milioane de lei, a fost orientata catre actiunile companiilor din acest sector. Cipru si Suedia au rezervat fiecare cate 11,6 milioane de lei pentru titlurile romanesti.
In timp ce cipriotii au investit cea mai mare suma, de 3,5 milioane de lei, in sectorul produselor obtinute din prelucrarea titeiului, suedezii au ales sectorul manipulari, in care au introdus putin peste 4 milioane de lei. Doar 3 milioane de lei, proveniti din Suedia, au avut ca destinatie extractia hidrocarburilor.
Grecii au cumparat actiuni de pe piata bursiera romaneasca in valoare de 10,3 milioane de lei, cea mai mare suma, de 5 milioane de lei, fiind alocata intermedierilor financiare. Mai mult de jumatate din valoarea investita a fost insa retrasa din piata, mai exact 6,3 milioane de lei. Tot 10 milioane de lei au provenit din insulele Cayman, suma cu care s-au realizat, in special, intermedieri financiare, cu 6,4 milioane de lei.
Din piata s-au retras doar 362.188 lei. Rusii se numara printre strainii care nu au cumparat nici o actiune in iulie, in schimb au scos 376.810 lei. Acelasi lucru l-au facut si iranienii, care au retras 30.313 lei. Norvegia a facut o investitie de peste un milion de lei la BVB si nu a retras nici un leu.
Autor: Gabi Zamora