Cea mai mare parte din actiunile RomTelecom aflate in proprietatea statului vor fi listate la bursa, in mai multe etape succesive, a anuntat ieri, la Palatul Victoria, ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, citat de Rompres. Guvernul a aprobat ieri declansarea masurilor pentru selectarea consultantului international care va coordona acest proces.

Statul roman detine 46% din actiunile RomTelecom, o parte din acestea urmand sa mearga spre Fondul “Proprietatea”. Tot ieri, Guvernul a aprobat alte doua hotarari pentru declansarea procesului de privatizare la Compania Nationala Posta Romana si Societatea Nationala de Radiocomunicatii.

Ministerul Comunicatiilor a fost mandatat, in acest sens, de Executiv, sa inceapa procedurile de selectare a consultantilor pentru privatizare. Potrivit ministrului de resort, pentru Posta Romana se va cauta, un investitor strategic. Autoritatile intentioneaza sa finalizeze procesul de privatizare a CN Posta Romana pana in 2008, inclusiv prin listarea la bursa a unei parti din actiuni.

Privatizarea Postei Romane va presupune si reducerea numarului de personal, pe baza strategiei care va fi propusa de catre consultant. In prezent, la Posta Romana lucreaza 34.000 de angajati.

De asemenea, Guvernul a decis ieri, prin ordonanta de urgenta, ca proprietarul unei companii cumparate de la stat, care hotareste fuziunea, divizarea sau falimentul acesteia trebuie sa-si anunte decizia Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in termen de 10 zile.

Citeste si:  La un pas de retrogradare in campionatul Bursei

Pana acum, nu era prevazut un termen strict pentru aceasta comunicare, acesta fiind, eventual, stabilit in contractul de vanzare-cumparare a societatii.

Actul normativ interzice exceptarea de la plata dobanzilor, a majorarilor sau a penalitatilor calculate de AVAS pentru neindeplinirea la termen a obligatiilor contractuale referitoare la plata pretului sau a ratelor, la realizarea investitiilor sau la varsarea capitalului de lucru. Prevederile ordonantei se aplica si contractelor de privatizare in derulare.

Potrivit Executivului, AVAS va folosi rezultatele monitorizarilor contractelor de privatizare numai pentru urmarirea respectarii obligatiilor asumate de cumparator, iar raportarile nu vor fi facute publice. Actul normativ adoptat ieri modifica si completeaza o ordonanta privind unele masuri de urmarire a executarii obligatiilor asumate prin contractele de privatizare a societatilor comerciale.

CEC se vinde 90%
Un pachet de 90,1% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) va fi vandut catre persoane fizice sau juridice, iar restul de 9,9% vor fi alocate pentru constituirea Fondului Proprietatea.

Potrivit strategiei de privatizare adoptate ieri de Guvern, pachetul majoritar de actiuni reprezentand pana la 75% din capitalul social total al CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, va fi vandut catre o institutie financiar-bancara de reputatie internationala sau unui consortiu. Vanzarea se va face prin negociere directa, cu selectie de oferte.

Citeste si:  In doua zile, Bursa a adus castiguri cat cele din piata monetara intr-un an

Un pachet de pana la 5% din capitalul social al institutiei va fi vandut catre salariatii institutiei, membrii Consiliului de Administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la CEC. Vanzarea se va face prin negociere directa, fara selectie de oferte.

Restul actiunilor detinute de stat, cu exceptia celor alocate Fondului Proprietatea, vor fi vandute partial sau in intregime, prin oferta publica de vanzare pe piata interna sau externa de capital.

La elaborarea strategiei de privatizare au fost luate in considerare recomandarile consultantului pentru privatizare, JP Morgan, care a prezentat raportul de due diligence, raportul de evaluare a bancii si studiul de fezabilitate. Capitalul social al CEC este de 149,7 milioane de lei noi. Banca, a patra din Romania in functie de valoarea activelor, are un numar de 1.

407 unitati, aproximativ doua milioane de clienti si circa 9.000 de salariati.

10 petitoare pentru BCR
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a respins din cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane consortiul format din Texas Pacific Group si Citigrup Venture Capital International.

Cele 10 banci care vor continua procedurile in vederea cumpararii bancii sunt grupul belgiano-olandez Fortis, Banco Commercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank AG (Germania), Erste Bank AG (Austria), Dexia (Belgia), KBC (Belgia), BNP Paribas (Franta) si ABN AMRO (Olanda).

Citeste si:  Tesla are 2 miliarde de bitcoin în portofoliu

In perioada urmatoare, ofertantii vor semna un acord de confidentialitate pentru a avea acces la Camera de Date in vederea realizarii propriilor analize. “BCR este o banca solida, extrem de atractiva. Numarul si calitatea bancilor interesate de achizitionarea ei o demonstreaza mai bine decat orice studiu de piata.

Suntem perfect constienti de valoarea BCR si, prin urmare, ne vom concentra pe obtinerea unui pret cat mai bun si pe asumarea de catre cumparator a unui program de dezvoltare care sa asigure cresterea ulterioara a bancii”, a declarat Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS. Ofertele finale pentru cumpararea BCR se depun pe 19 septembrie.

BCR este cea mai mare banca din Romania, avand active in valoare de peste 6 miliarde de euro.