Teoria lui Darwin spune ca nu toate organismele pot supravietui intr-o lume in plina dezvoltare, ci doar acelea care supravietuiesc concurentei. Pentru a face ca un program de email marketing sa fie de succes, acesta trebuie permanent evaluat pentru a ii imbunatatii relevanta.

Doar cele mai relevante mesaje, trimise in cel mai potrivit moment, persoanelor care le asteapta pot supravietui in competitia tot mai mare pentru inboxul tau.

Datele studiului White Image releva indicatorii medii inregistrati in 2005, care, folositi in mod corespunzator pot folosi la dezvoltarea unor strategii de email marketing de succes. Am trecut in revista fiecare indicator important care poate determina succesul sau insuccesul comunicarii prin email.

Pentru a citi raportul complet accesati site-ul: whiteimage.net/

Monitorizarea se refera la:
– momentul optim de trimitere al mesajelor
– numarul de mesaje deschise (open-rate)
– numarul de link-uri accesate (clickthrough rate)
– analiza factorilor care conduc la transmiterea mesajelor
– gradul de loializare al persoanelor abonate la un newsletter

Aceste date sunt utile celor care doresc sa desfasoare campanii de loializare prin intermediul e-mail marketing-ului, oferind o perspectiva clara asupra situatiei si particularitatii pietei romanesti.

Momentul optim de deschidere al mesajului
Pentru anul 2005 intervalul orar 9:30-11:00 a fost cel mai important din punct de vedere al deschiderii emailurilor. In intervalul orelor lucratoare (8-17) sunt deschise mai mult de 87,55% dintre emailurile trimise, iar intervalul orar 9-11:30 beneficiaza de atentia a 48,50% dintre destinatari.

Cand se obtine o rata buna de clickthrough?
Ca distributie temporala, tendinta click-urilor urmeaza trendul ratelor de deschidere a mesajelor. Analizand mai atent datele se poate constata totusi ca cele mai mari rate de eficienta se inregistreaza in intervalul orar 15:30-17 cand raportul intre cei care dau click pe link-uri si cei care deschid mesajul (rata de click through) inregistreaza cel mai mare procent.

Ratele de clickthrough mai mari de dupa ora 15:30 releva faptul ca spre sfarsitul orelor lucratoare destinatarii acorda mai multa atentie continutului unui newsletter si chiar revin la mesaj pentru a citi articolele de interes.

Cele mai bune zile pentru deschiderea unui newsletter
Daca este luni, este ziua deschiderilor. La nivelul anului 2005 cele mai bune rate de deschidere s-au obtinut in ziua de luni si cele mai slabe in ziua de marti.
Ca o completare, cele mai multe clickuri se inregistreaza insa miercurea, cand destinatarii manifesta o dispozitie mai mare de a citi mesajele.

Receptionarea mesajelor. Au ajuns ele la destinatar?
In anul 2005 filtrele anti-spam si-au imbunatatit algoritmii de filtrare, multe din mesajele legitime trimise “cazand in plasa” acestor filtre. Pentru 2005, putem spune ca cele mai sensibile filtre anti-spam se regasesc la Hotmail si Gmail. Astfel, Hotmail a blocat 8% din email-urile trimise, iar Gmail nu a livrat 2% din mesajele trimise si monitorizate de White Image.

In ceea ce priveste ISP-urile romanesti, acestea nu sunt pregatite sa receptioneze volume mari de emailuri, in mare majoritate folosind o tehnologie de filtrare rudimentara bazata exclusiv pe volumul de emailuri trimise si numarul de conexiuni simultane create.

Timpi de raspuns pentru o campanie de email marketing
Ca trend general ~70 % dintre deschideri si clickuri se inregistreaza in primele 24 de ore de la trimiterea unui newsletter, dar exista diferente in functie de domeniul la care ne referim si in functie de modul in care a fost constituita baza de date.

Cat de loiali sunt cititorii unui newsletter?

La nivelul anului 2005, pentru companiile care au publicat mai mult de 10 newslettere, 10,7% dintre cei care le primesc nu au accesat nici un link inserat in acestea, desi au deschis cel putin un newsletter.

In 2005 nu mai putin de 11,2% nu au deschis nici unul din newsletterele primite iar 21,8% au citit cel putin 75% dintre acestea, 16% au deschis intre 50 si 75% dintre newsletterele primite, in timp ce 35,5% au deschis mai putin de 25% dintre newsletterele primite.

2006 in email marketing

Daca 2005 a reprezentat un an al tatonarilor in email marketing-ul romanesc si un an al masurilor radicale in email marketing-ul global cele 2 trenduri par sa se uneasca relativ in anul 2006. Acesta care se anunta de pe acum a fi un an dedicat cercetarilor, fie in noi tehnologii, fie in adaptarea tehnologiilor existente pentru imbunatatirea rezultatelor obtinute.

Potrivit markmedia.ro, in 2006 email marketingul romanesc va trebui sa investeasca in tehnologii mai sofisticate care sa faca fata unor baze de date mari.

Anul 2006 va marca o usoara scadere a increderii in email. Mult mai multe companii vor adapta aceasta metoda de comunicare ignorand obtinerea acordului persoanelor cu care intentioneaza sa comunice. Apreciez ca 2006 va determina multi “end-useri” sa acorde o mai mare atentie protectiei inbox-ului lor fata de agresiunea mesajelor nedorite.

Aceasta tendinta va fi in contrast cu ceea ce se intampla la ora actuala in UE sau SUA unde procentul celor care au incredere in email a crescut cu ~10%.

De asemenea 2006 va reprezenta semnalul acordarii unei atentii mai mari de catre marketeri a locului unde un newsletter este livrat. “Deliverablity” va devenii cuvantul anului in email marketing.

Folosirea tot mai frecvent a tacticilor avansate de email marketing: continut dinamic, segmentare pe baza intereselor manifestate de o persoana, folosirea mesajelor tranzactionale ca suport pentru cross-selling si cresterea relevantei comunicarii, folosirea de triggere.

Aceste tactici, implementate in prezent la un nivel foarte redus, s-au dovedit de-a lungul timpului a fi cele mai eficiente in sustinerea unor rate de conversie mare, spune Andrei GEORGESCU, Managing Director al White Image-Loyalty Solutions.