Seceta este inca subiectul la ordinea zilei in agricultura in Romania. Seceta a pus pe jar si autoritatile determinând Guvernul sa dubleze subventia pentru irigatii, fara a cunoaste în detaliu suprafata afectata de seceta.

“Guvernul dubleaza subventia pentru irigatii”, a anuntat premierul Tariceanu saptamana trecuta, dupa reunirea Comitetului pentru situatii de urgenta. Mai mult, Tariceanu a declarat ca i-a cerut ministrului Finantelor si Economiei, Varujan Vosganian, sa opreasca exportul de electricitate la Hidroelectrica.

Subventia pe hectar reprezinta 70% din costul irigatiilor. Totodata s-a stabilit extinderea termenului de decontare a facturilor pentru irigatii de la 30 la 60 de zile, precum si furnizarea la un pret avantajos a energiei electrice produse de Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

Suprafata de teren agricol care poate fi irigata de Ministerul Agriculturii si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare este de 700000 hectare, dar nu au fost contractate decat 357000 hectare, din care s-a solicitat irigarea a doar 35000 hectare, conform datelorprezentate de premier.

“Nu este vorba de lipsa de actiune la nivelul institutiilor statului. Au fost depuse solicitari de irigatii doar pentru 10% din suprafata contractata si 5% din terenul care poate fi irigat”, a declarat iritat Tariceanu, care a adaugat ca multe echipamente ale sistemelor de irigatii au fost furate dupa 1990.

Citeste si:  Tariceanu impune CAS pe toate castigurile lunare ale persoanelor fizice

Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a refuzat sa precizeze suprafata aproximativa afectata de seceta, iar în dimineata zilei de marti, 15 mai 2007, la Ministerul Agriculturii a fost convocata o sedinta de urgenta unde s-a discutat despre situatia din zonele afectate de seceta prelungita.

“Nu voi fi în niciun fel de acord sa declaram calamitata o suprafata pentru ca nu se apeleaza la sistemul de irigatii”, a spus ministrul Decebal Traian Remes. “Indiferent câte explicatii, câte justificari si trimiteri la tarife care trebuie platite este inadmisibil sa nu fi contractat decât jumatate din suprafata irigabila, desi se stie ca seceta poate sa dureze. E inadmisibil ca numai 10% din suprafata contractata sa fi fost udata”, a mai adaugat ministrul Agriculturii. De asemenea, el a mai cerut o situatie din partea a 17 judete privind suprafetele irigate.

Autoritatile din mai multe judete din tara între care Dolj, Constanta, Olt, Caras-Severin, Giurgiu si Iasi au cerut ca acestea sa fie declarate zone calamitate. Ei spun ca mari suprafete agricole sunt deja compromise din cauza secetei prelungite.

Citeste si:  Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente trebuie sa faca platile anticipate pana pe 15 decembrie