Fondurile deschise de investitii au inregistrat o scadere medie de 1,17 la suta saptamana trecuta, dar au un randament cumulat de 1,09 la suta de la inceputul anului. Potrivit raportului publicat de specialistii SSIF Intercapital Invest, cele mai mari randamente cumulate le-au inregistrat fondurile de actiuni, care au insa si cel mai ridicat grad de risc, ultima saptamana fiind marcata de o scadere generala a acestui tip de organisme de plasament.
Dintre fondurile de actiuni, Fondul Oportunitati Nationale are o crestere de 6,21 la suta de la inceputul anului, fiind urmat de Active Dinamic – 4,13 la suta, Omninvest – 3,92 la suta, Intercapital – 3,49 la suta, KD Maximus – 2,75 la suta, Napoca – 2,59 la suta, BT Maxim – 0,53 la suta, in timp ce BCR Expert are o scadere de 4,59 la suta.
Dintre fondurile diversificate (mixte), cea mai buna performanta in acest an o are Fondul Transilvania – 3,87 la suta, urmat de Capital Plus, cu o crestere de 2,17 la suta, BCR Dinamic – 1,82 la suta si Integro – 0,88 la suta, in timp ce Fortuna Classic si Concerto au scaderi de 4,60 si respectiv 2,08 la suta.
La fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, pe primele locuri se situeaza BCR Clasic, cu o crestere de 1,36 la suta si Orizont – 1,22 la suta, in timp ce Europa Obligatiuni a scazut cu 3,63 la suta de la inceputul anului. Fondurile monetare Simfonia 1 si Stabilo au inregistrat cresteri de 0,95 si respectiv 1,32 la suta, de la inceputul anului.
In ultima saptamana, cele mai performante fonduri au fost Fortuna Clasic – dintre fondurile diversificate si Orizont – in categoria fondurilor de obligatiuni si instrumente cu venit fix, in timp ce toate fondurile de actiuni au inregistrat scaderi.
Anul trecut, cel mai mare randament oferit de un fond mutual a fost cel inregistrat de Fondul de actiuni Omninvest – 54,28 la suta.

Autor: Anca Vlada