Fostii detinatori de terenuri si cladiri in care functioneaza acum scoli si spitale vor fi despagubiti din Fondul Proprietatea

Zonele verzi din interiorul localitatilor s-ar putea sa nu mai fie inapoiate fostilor proprietari, acestia urmand sa fie despagubiti, a declarat, ieri, Mircea Nicu Toader, secretar de stat pentru comunitatile locale in Ministerul Administratiei si Internelor, adaugand ca Ministerul Administratiei si Internelor vrea sa modifice legea proprietatii. “Vrem sa operam modificari in legile proprietatii. Cel putin normele metodologice le vor inlocui in scurt timp. Una dintre modificarile substantiale aduse legii vizeaza parcurile din domeniile publice ale municipiilor. Acestea nu vor putea fi restituite, iar cei care le revendica vor fi despagubiti la justa valoare, din Fondul Proprietatea”, a spus Toader, citat de Mediafax.
Ca si in cazul parcurilor, nici cladirile in care functioneaza acum scoli sau spitale nu-si vor putea modifica destinatia o data cu intoarcerea proprietarului de drept, insa statul isi asuma obligatia de a achita chirie pe spatiile folosite. “De regula, spitalele sau liceele sunt ale unor fundatii sau asociatii care nu au de gand sub nici o forma sa le ia inapoi. Doresc doar sa se gaseasca o solutie privind inchirierea lor si vom da o lege ca in situatiile in care inchirierea se face pe termen lung, de minimum 15 sau 25 de ani, sa permita celui care administreaza spatiul respectiv sa investeasca”, a mai spus Toader. Secretarul de stat pentru comunitatile locale in Ministerul Administratiei si Internelor a subliniat ca “este foarte important pentru noi sa mentinem utilitatea actuala pentru aceste cladiri”, referindu-se si la imobilele din Galati, care au apartinut comunitatii evreiesti. Comunitatea evreiasca a revendicat o parte dintre imobilele care-i apartin in Galati, iar dintre acestea vor fi retrocedate – conform secretarului de stat – o maternitate, unul dintre cele mai cunoscute colegii scolare si un camin de batrani. Chiar saptamana aceasta, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, deputatul Aurel Vainer, va fi la Galati pentru discutii si se pare ca este in asentimentul MAI, punct de vedere sustinut si de catre deputatul PSD Aurel Nichita. “Vine cu bune sentimente, de a pastra destinatia cladirilor respective”, a declarat deputatul.

Citeste si:  Din 2006, asigurarea casei va fi inclusa in impozitul pe locuinta

Autor: Simona Decu-Jerep