Dolarul se apropie rapid de valorile ridicate pe care le inregistra in urma cu cateva saptamani in raport cu moneda europeana, dupa ce ieri a crescut din nou, cursul euro/dolar fiind la ora 12:00 GMT de 1,2217 $/euro. Pe parcursul zilei, dolarul atinsese si valori mai bune, culminand cu cea de 1,2208 $/euro. Cresterile semnificative ale dolarului fata de euro au avut loc dupa ce Departamentul Muncii din Statele Unite a publicat miercuri indicele preturilor de productie, mult mai mare decat cel previzionat.O crestere atat de mare a preturilor va avea ca efect, cel mai probabil, cresterea in continuare a ratei dobanzii de referinta, fie cu 0,25%, ca pana acum, fie chiar cu mai mult.

Preturile de productie, en-gros, au crescut cu un procent in raport cu iunie, in conditiile in care estimarile erau de doar 0,5 procente.

Fara a lua in considerare preturile la alimente si la energie, indicele preturilor de productie a crescut pe parcursul ultimului an cu 2,8%, cea mai mare crestere anuala din noiembrie 1995.

Ieri, guvernul american urma sa isi publice raportul saptamanal privind locurile de munca, iar Banca Federala din Philadelphia indicele activitatii in afaceri. Analistii se asteptau la date pozitive, respectiv o crestere a indicelui de la 9,6 in iulie, la 12,3 in august.

Cotatiile monedelor au fost influentate ieri putin si de datele privind productia industriala din zona euro, aceasta crescand mai putin decat se estimase. Rata inflatiei in zona euro a fost si ea confirmata la 2,2 procente in luna iulie fata de aceeasi luna a anului trecut.

Dolarul crescuse si in raport cu moneda japoneza, cu 0,5%, ajungand la 110,37 yeni, revenind de la cea mai mica valoare din ultimele sapte luni, 109 yeni, pe care o atinsese marti.

Datele privind o scadere mai mica decat estimarile a vanzarilor cu amanuntul pe luna iulie in Marea Britanie au facut ca lira sterlina sa ajunga la cea mai mare valoare din ultimele sase saptamani in raport cu euro, 67,72 pence. Moneda britanica si-a extins astfel castigurile recente, investitorii stiind ca un rezultat pozitiv al economiei va duce la pastrarea unui nivel ridicat al dobanzilor in perioada urmatoare.

Pastrarea doanzii de referinta sus pare tot mai probabila in ultimele zile. Rata inflatiei a fost ridicata, iar patru dintre cei noua membri al comisiei pentru politica monetara din cadrul Bancii Angliei au votat impotriva micsorarii dobanzii.

“Datele de astazi privind vanzarile cu amanuntul se adauga dovezilor ca Banca Angliei nu doreste sa scada din nou rata dobanzii de referinta in viitorul previzibil”, au afirmat analistii de la Calyon intr-o nota de cercetare.

In Japonia, investitorii straini au pompat fonduri in actiunile listate la Bursa din Tokyo, ajutand astfel la cresterea celor mai importanti indici la cele mai mari valori din ultimii patru ani.

Datele Ministerului japonez al Finantelor au aratat ca nerezidentii au facut investitii nete in valoare de 6,58 miliarde de dolari in actiuni japoneze saptamana trecuta, cele mai mari investitii din martie 2004 si cea de-a noua saptamana consecutiva in care balanta intrari/iesiri de capital este pe plus.