Astazi si maine, cei mai buni studenti programatori din Europa de Sud-Est se reunesc la Universitatea Politehnica Bucuresti pentru cel mai prestigios concurs de programare din lume. International Collegiate Programming Contest, sponsorizat de IBM, a ajuns la a 31-a editie, marea finala urmand sa aiba loc in martie 2007, cand 85 de echipe selectate se vor lupta pentru suprematie. Acum trei decenii, la debutul concursului, au participat doar 25 de echipe americane, insa in acest an sunt asteptate peste 6.000 de echipe, de pe toate continentele. Competitia a cunoscut un adevarat boom, odata cu sustinerea ei de catre IBM, incepand din 1997 numarul de participanti crescand de sapte ori.

Oftez: In Romania sunt nenumarate talente

“IBM este sponsor unic pentru finala concursului si sponsor principal in etapele regionale. Pe langa fondurile alocate, IBM pune la dispozitie expertiza sa tehnica, suportul logistic si organizational, cat si echipamente hardware si produse software. Aceasta este in concordanta cu alte initiative IBM la nivel universitar, care cultiva talente in tehnologie si sporeste continuu numarul studentilor care urmeaza o cariera in domeniul IT in toata lumea”, a mentionat Laurentiu Oftez, Customer Sales Manager pentru IBM Romania.
“E foarte important ca IBM sa transmita mesajul ca in regiunea noastra si, in special, in Romania, sunt nenumarate talente care concureaza, la nivel mondial, cu cei mai buni studenti din lume”, spune oficialul IBM. “Chiar le-am creat o problema studentilor americani, pentru ca cei din Europa de Sud-Est si din Asia obtin rezultate foarte bune”.

Citeste si:  Piata de web design, in crestere accelerata

Colaborare

“Noi nu ne-am pus problema sa obtinem beneficii directe. In industria tehnologiei informatiei exista un deficit de forta de munca calificata si noi credem ca este foarte important ca noile generatii de specialisti sa fie din ce in ce mai bine pregatite pentru a dezvolta piata si a raspunde solicitarilor clientilor”, ne-a precizat reprezentantul IBM, adaugand ca “implicarea companiei in mediul universitar e una de traditie si cred ca provine din faptul ca IBM vrea sa participe in mod activ in acest sens si sa fie un bun cetatean.
Sprijinirea mediului universitar se rasfrange, indirect, spre mediul economic si, dupa ani, duce la rezultate concrete pentru IBM. In felul acesta, putem si noi sa ne dezvoltam, pentru ca, asa cum studentii invata din colaborarea cu noi, si IBM invata de la ei, capatand, de exemplu, informatii directe asupra evolutiei din piata”. Desi marile companii sunt foarte interesate de modul in care evolueaza participantii in timpul competitiei si incearca sa-i atraga pentru a-i recruta imediat, nu aceasta este si strategia IBM. “Nu recrutarea de studenti este scopul IBM, nu asta urmarim. Desi, daca ei doresc, exista oportunitati pentru talentele reale in cadrul companiei”, declara Laurentiu Oftez. “Noi ne simtim obligati sa participam la dezvoltarea tinerilor din mediul universitar. Este zona prioritara pentru IBM, si o sa continuam in aceasta directie”, a mai spus reprezentantul IBM.
“IBM crede in sprijinirea viitorilor dezvoltatori prin diverse programe concepute pentru mediul universitar, iar concursul de programare se incadreaza perfect in aceasta strategie. Prin intermediul International Collegiate Programming Contest, IBM poate familiariza studentii si facultatile cu tehnologia IBM inovativa si cu expertii in industrie”, a adaugat Laurentiu Oftez.

Citeste si:  Google a lansat AdSense pentru Romania

Rezultate remarcabile pentru romani

In luna aprilie a anului trecut, la finala ce a avut loc la Shanghai, echipa Universitatii Politehnica Bucuresti, formata din studentii Mugurel Andreica, Marius Andrei si Dan Ghinea, antrenati de profesorul Valeriu Iorga, a obtinut medalia de bronz si locul al zecelea si
s-a situat inaintea unor universitati de traditie, precum MIT, California sau Duke. Rezultatul bun nu a fost unul intamplator, Universitatea avand participari si la finalele din 1995, 1996, 1998, 1999, 2001 si 2002. La faza regionala, ce se va desfasura la Bucuresti, vor participa studenti din noua tari, din Romania provenind 22 de echipe. UPB va avea in concurs trei echipe, antrenate de fostul competitor de succes Mugurel Andreica si de profesorul Valeriu Iorga.
Concursul efectiv va avea loc maine, timp de cinci ore, si va presupune rezolvarea a 9-10 probleme cu grade diferite de dificultate, ce vor trebui rezolvate de fiecare echipa pe un calculator. La marea finala sponsorizata de IBM va pleca o echipa sau chiar doua, in functie de gradul de dificultate a problemelor si de performantele echipelor.

Citeste si:  Facebook lansează Reels

Autor: George Sirbu